Open top menu
ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.


ko još može da odoli orijentalnim poslasticama ! ove urmašice imaju divan ukus i baš su fino mekane....



Sastojci


za tijesto
 500gr oštrog brašna
 1/2 kesice praška za pecivo
 250gr maslaca (margarina)
 1 jaje
 1 žumance
 2 kesice vanilin šećera
 1dcl bijelog vina


 malo korice limuna
za sirup
 750gr šećera
 5dcl vode
 malo soka od limuna-po ukusu

Priprema

maslac pjenasto umutiti,a zatim dodati jaje,žumance,vanilin šećer,koru od limuna,bijelo vino i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo.zamijesiti glatko tijesto (nesmije biti pretvrdo) i ostaviti ga najmanje 30min u frižideru.
od tijesta praviti kuglice,pa ih rastanjiti između dlanova.lagano ih utisnuti na sitnoj strani rende,a zatim saviti sa dvije suprotne stane preme sredini.


slagati u podmazani pleh.peći ih na 180*C oko 40 min.

-paziti da ih ne prepečete,da ne potamne na krajevima.
za sirup-šećer i vodu zajedno prokuvati.neka se kuva 10-15 min na laganoj vatri  pa pred kraj dodati malo soka od limuna.
vrele urmašice preliti vrelim sirupom.

dobro ohladiti,najbolje ih ostaviti preko noći,da fino upiju sirup.



ideja +za svečanije trenutke,na urmašicu,prije uvijanja sa strana,staviti jezgo oraha !

Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian