Urmašice.....sočne,mekane
ko još može da odoli orijentalnim poslasticama ! ove urmašice imaju divan ukus i baš su fino mekane....
Sastojci
za tijesto
500gr oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
250gr maslaca (margarina)
1 jaje
1 žumance
2 kesice vanilin šećera
1dcl bijelog vina
malo korice limuna
za sirup
750gr šećera
5dcl vode
malo soka od limuna-po ukusu
Priprema
maslac pjenasto umutiti,a zatim dodati jaje,žumance,vanilin šećer,koru od limuna,bijelo vino i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo.zamijesiti glatko tijesto (nesmije biti pretvrdo) i ostaviti ga najmanje 30min u frižideru.
od tijesta praviti kuglice,pa ih rastanjiti između dlanova.lagano ih utisnuti na sitnoj strani rende,a zatim saviti sa dvije suprotne stane preme sredini.
slagati u podmazani pleh.peći ih na 180*C oko 40 min.
-paziti da ih ne prepečete,da ne potamne na krajevima.
za sirup-šećer i vodu zajedno prokuvati.neka se kuva 10-15 min na laganoj vatri pa pred kraj dodati malo soka od limuna.
vrele urmašice preliti vrelim sirupom.
dobro ohladiti,najbolje ih ostaviti preko noći,da fino upiju sirup.
ideja +za svečanije trenutke,na urmašicu,prije uvijanja sa strana,staviti jezgo oraha !
Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/