Open top menu
nedjelja, 7. rujna 2014.



..od crnog brasna.Ne znam na sta bih prije stavila akcenat..
Jel' to sto su od crnog brasna pa su zdravije,ili zato sto su i ove sa sirom te ih zbog toga volimo,ili pak zato sto ne trebaju nadolaziti nego onako pravac u tepsiju i u rernu..ili opet zato sto sam ih premazivala sa uljem od kukuruza ,te sva ta kombinacija koja
samo navodi covjeka da bez razmisljanja ponovi postupak pravljenja istih jer ih bude malo kako god okrenes:)))

Potrebno:

-500gr brasna -po zelji (ja sam koristila mjesavinu crnog i bijelog)
-1 pr.za pecivo
-1 casa mlakog mlijeka
-1 cijelo jaje i od drugog bjelance(zumance se koristi za premaz odozogor)  
-50ml.ulja (za tijesto) i par kasika za premaz unutar kiflica
-malo soli

Fil: Tvrdi sir,najbolje travnicki,a moze i sjenicki:)

Premaz:
-Zumance pomijesati s par kasika mlijeka ..
posuti se mogu  raznim sjemenjem




Priprema:


-Od gornjih sastojaka napraviti tijesto ,mijesati dok se ne pocne odvajati od stranice zdjele.
-Prviti manje loptice(ovo manje znaci ,kolike ce vam biti loptice tolike ce biti kifle.)
-Svaku lopticu razvaljati na oval
-Pojedinacno svaki oval premazati prvo uljem,pa na jednu stranu staviti malo izmrvljenog sira,a sa suprotne strane napraviti nekoliko izreza,ali da ne budu skroz do kraja ovala jer ce izgledati kao neka iskidana kifla kada se bude motala.
Uhh..bas ovo smrljavih,ne znam koliko ste razumjeli od ovoga..:)Nadam se da se vidi tacno na slici sta ja htjedoh rec:))
-Motati sa pocetne strane gdje je sir
-Na kraju kiflice poredati u tepsiju s pek papirom i premazati ih 'premazom'
Peci dok ne porumene pa skroz smanjiti da se iznutra dobro
ispeku


Izvor: 
http://isprobanirecepti.weebly.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian