Open top menu
nedjelja, 7. rujna 2014.

Božanstveno mekane, tope se u ustima, mogu se puniti svim i svačim… Nama su najdraže sa viršlama, ili sa eurokremom… za čas gotove…



Sastojci

    Tijesto
     600gr. brašna
     1 čaša (200gr) pavlake
     2 dl toplog mlijeka
     1dl toplog ulja
     1 vrećica praška za pecivo
     1 kocka germe (ili 1 paketić kvasca)
     1 kašika soli
     1 kašika šećera
     1 žumance za premazivanje
    Nadjev
     2-3 listića sira za tost (ementaler, edamer) ili sira za mazanje (zdenka, megle)
     nekoliko viršli presječenih po pola, pa uzduž (na četvrtine)
     3-4 kašike eurokrema        





Priprema


    1.
    U dubljoj čaši sa malo toplog mlijeka i kašikom šećera razmutiti kocku germe.
    2.
    Izvagati brašno, dodati so, prašak za pecivo, pavlaku, ulje i nadošlu germu iz čaše, zatim toplo mlijeko da poveže sve i umijesite tijesto, dok ne počne odvajati od zidova posude.
    3.
    Tijesto odmah podijeliti na 4 loptice.
    Svaku razvaljati, rezati na 8 dijelova i filovati.
    Komadić sira i četvrtinu viršle pa urolati.
    Ili kašičicu eurokrema pa urolati.
    4.
    Zatim premazati umućenim žumancetom, sa malo soli.
    Po želji posuti susamom.
    5.
    Odmah staviti u toplu peć, i peći 10ak minuta dok lijepo porumene.


Ovo je recept sa čašice od pavlake. Uvijek uspijeva. Svi ih vole. Od ove količine ja dobijem 32 kiflice koje stanu u veliki pleh od peći.



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian