Sastojci (za oko 800 gr sira):
- 4l sveže pomuzenog mlijeka
- 1 kašika sirila
- so
Priprema:
U mlako mlijeko sipajte kašiku sirila, promješajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.U mlako mlijeko sipajte kašiku sirila, promješajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.Ujutru procjedite usireno mlijeko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocjedi. Kad masa počne da se odljepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom).
Sir treba cjediti nekoliko sati. Kad se dobro ocjedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći – doduše, nježno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lijepo “legne”.
U međuvremenu, prethodno ocjeđenu surutku posolite i prokuhajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.
Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premjestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vrijeme sir “previre”, ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.
Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte sirutkom.
Izvor: Lisa.rs