Open top menu
petak, 19. rujna 2014.


Napomena: Ja od ovog tijesta pravim kiflice, buhtle, štrudlu i sada ove kroasane.

Sastojci:

-1 kg. brašna
-2 jaja
-4 kašike šecera
-2 dcl. ulja
-2 kesice germe (7.gr.)
-100 gr. margarina (iz zamrzivaca)
-500 ml. (pola mlijeko-pola voda za zakuhati tijesto)
Fil:
-1 puding od čokolade
-300 ml.mlijeka
-2 kašike šecera
-2 kašike mljevenih oraha
-1 vanilin šecer
Puding skuhati u mlijeku sa šecerom, dodati orahe i ostaviti da se malo ohladi.

Priprema:

U malo mlijeka staviti kvasac i 2 kašike šecera, pustiti da se malo digne. U posudi izmješati brašno, šecer, ulje, jaja i dodati potopljeni kvasac, zamjesiti sa malo zagrijanim pola mlijeko-pola voda. Otprilike oko 45 min. dovoljno je da tijesto nadođe ako je na toplom. Zatim od tijesta napraviti 16 loptica. Razdvojiti ih po 8 kom.

Svaku razviti velicine palacinke i na sedam loptica rendati margarin. Osmom lopticom samo poklopiti. Ostaviti još 20 minuta da odstoji. Tako i sa drugih 8 loptica isti postupak. Kada je tijesto odmorilo razviti ga u jedan veci krug i sjeci kao za kiflice. Motati i pustiti još malo u tepsiji da odstoji. Posuti susamom peci na 200 stepeni C oko 20 min.

Izvor: namirnice.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian