Open top menu
subota, 6. rujna 2014.

Predivno sočna i čokoladasta torta. Sa ukusnom čokoladnom penom i marcipanom ispod, i osvežavajućom voćnom kremom od narandže, odozgo. Obilno posuta ljuspicama od mlečne čokolade. Toplo preporučujem!!! :)

       


Sastojci


za biskvit:
     3 jaja
     2 kašike vrele vode
     100 g šećera
     1 bourbon vanilin šećer
     50 g brašna
     50 g skroba
     1/2 kašičice praška za pecivo
     20 g kakao praha
za čokoladni mousse:
     250 ml slatke pavlake
     100 g šećera
     150 g blago-gorke čokolade (do 50 % kakaa)
      i još:
     150 g marcipana
za krem od narandže:
     4 lista belog želatina
     150 g kisele pavlake 28% masnoće (npr. Crème fraîche)
     50 g šećera u prahu
     ... ribana korica narandže ili 1 kes. Orange-Back
     350 ml slatke pavlake
     4 cl likera od narandže (npr. Cointreau ili Grand Marnier)
za dekoraciju:
     100 g ribane mlečne čokolade
     100 ml ulupane slatke pavlake
     2 šnite narandže



Priprema

    1.
    Mutiti jaja sa vodom dok dobro ne zapene. Zatim muteći dodavati malo po malo šećer i vanilin šećer. Ostale sastojke za biskvit pomešati i prosejati u masu. Lagano izmešati.
    2.
    Masu staviti da se peče u formu vel. 26 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 175*C, oko 20-25 minuta. Zatim izvaditi i ohladiti.
    3.
    Za mousse zagrajati pavlaku sa šećerom, da ne provrije. Skloniti sa vatre, dodati naseckanu čokoladu i mešajući je rastopiti. Ostaviti da se dobro ohladi! Onda je ulupati u krem.
    4.
    Za drugi krem, potopiti želatin. Izmešati kiselu pavlaku sa šećerom i narandžinom koricom. Otopiti želatin i izmešati sa 2-3 kaš. ove kreme, dodati u ostatak i dobro izmešati. Sada dodati ulupanu pavlaku i liker, pa sve zajedno dobro sjediniti.
    5.
    Razvaljati marcipan u krug vel. 24 cm. Ohlađeni biskvit uokviriti obodom forme, pa ga poprskati likerom od narandže. Odozgo staviti ploču od marcipana, pa mousse od čokolade i preko krem od narandže.
    6.
    Tortu držati oko 2-3 sata u hladnjaku, zatim ukloniti obod forme i dekoristai.
    7.
    Za dekoraciju površinu torte posuti čokoladnim mrvicama. Od pavlake uz pomoć špica istiskati 16 ‘tufni’. Svaki kolut narandže izrezati na po 8 parčića i staviti po jedan na svaku tufnu od pavlake.




 Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian