Open top menu
nedjelja, 7. rujna 2014.

Ovo je recept koji se u našoj porodici nasledjuje, deli, i svi koji su probali su zadovoljni :)









Sastojci

     2 kg šiljatih zelenih paprika
     2 kg zelenog paradajza
     2 kg krastavčića
     2 kg karfiola


     1 kg šargarepe
     po želji crni luk, kupus
      Tečnost za turšiju :
     1 l prokuvane vode
     9 l hladne vode
     300 g soli
     200 g šećera
     2 l 9 % alkoholnog sirćeta
     1 kesica bibera u zrnu
     2 kesice vinobrana
     2 kesice konzervansa





Priprema

Težina:
    Jednostavno

    1

    Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini.

    Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.

    Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu.
    2

    1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.
    3

    Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i promajnom mestu.
    4

    Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa.... Sirće dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je vama dovoljno kiselo...Ne utrošim sve sirće, turšija se neće pokvariti, a bude prijatno kise4lkasta :)



Posluživanje

Nakon 21 dana turšiju možete jesti :)

Ja pravim pola mere i za nas 3 je to sasvim dovoljno do sledeće sezone.

Izvor: coolinarika.com




Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian