Open top menu
petak, 26. rujna 2014.


Sastojci:
Biskvit:

    3 jaja
    120 gr šećera
    1 dl ulja
    1 dl mlijeka
    180 gr brašna
    1/2 praška za pecivo
    pola pomorandže (sok i ribana korica)

Krema:

    4 jajeta
    8 kašika šećera
    200 gr margarina sa aromom vanilije
    100 gr čokolade za kuhanje
    250 gr mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
    oko 50 gr jaffa keksa (može i više, ali u tom slučaju smanjiti količinu mljevenog keksa)

I još:

    po ukusu 2 šlag pjene, kreme ili vrhnje za šlag



Priprema:

Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje i mlijeko, kao i sok i ribanu koricu pola pomorandže. Zatim dodati i brašno, pomiješano sa pola praška za pecivo.
Smjesu sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 180°C.
Na pari umutiti 4 žumanca i 4 kašike šećera. Dodati čokoladu, pa kad se otopi dodati i margarin, narezan na komade. Kad se margarin otopi, maknuti sa vatre i ostaviti da se krema prohladi.
Umutiti bjelanca i 4 kašike šećera. Dodati snijeg od bjelanaca u kremu od čokolade, pa sve sjediniti. Zatim dodati i mljevenu plazmu, kao i narendan jaffa keks. Sve promiješati, pa sipati preko hladnog biskvita.
Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
Umutiti šlag pjene ili kreme (prema uputstvu) ili vrhnje za šlag, pa premazati kolač. Kad se ohladi, rezati na parčad. Po želji naribati malo čokolade.



Izvor: kuvajmo-blogovski.com

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian