Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
120 gr šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
180 gr brašna
1/2 praška za pecivo
pola pomorandže (sok i ribana korica)
Krema:
4 jajeta
8 kašika šećera
200 gr margarina sa aromom vanilije
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
oko 50 gr jaffa keksa (može i više, ali u tom slučaju smanjiti količinu mljevenog keksa)
I još:
po ukusu 2 šlag pjene, kreme ili vrhnje za šlag
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje i mlijeko, kao i sok i ribanu koricu pola pomorandže. Zatim dodati i brašno, pomiješano sa pola praška za pecivo.
Smjesu sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 180°C.
Na pari umutiti 4 žumanca i 4 kašike šećera. Dodati čokoladu, pa kad se otopi dodati i margarin, narezan na komade. Kad se margarin otopi, maknuti sa vatre i ostaviti da se krema prohladi.
Umutiti bjelanca i 4 kašike šećera. Dodati snijeg od bjelanaca u kremu od čokolade, pa sve sjediniti. Zatim dodati i mljevenu plazmu, kao i narendan jaffa keks. Sve promiješati, pa sipati preko hladnog biskvita.
Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
Umutiti šlag pjene ili kreme (prema uputstvu) ili vrhnje za šlag, pa premazati kolač. Kad se ohladi, rezati na parčad. Po želji naribati malo čokolade.
Izvor: kuvajmo-blogovski.com