Open top menu
nedjelja, 7. rujna 2014.

Veoma jednostavna, a tako kremasta i fina. Jela sam je kod prijateljice, pokupila recept i pravila za Novu godinu





Sastojci

     4 Pudinga vanilija Dolcela By Podravka
     10 žlica šećera
     2 Limun šećera Dolcela By Podravka
     1500 ml mlijeka
     320 g margarina
     100 g šećera u prahu
     500 ml Šlaga 5+ Dolcela By Podravka
     600 g turskog keksa (ili Petit beurre keksa)



SASTOJCI:
600 g turskog keksa (2 pakovanja)
400 g belog šlag krema
200 g prah šećera
250 g margarina
1 l mleka
3 pudinga od karamele (ili vanile)
400 ml kisele vode
9 kaš. šećera

PRIPREMA:

Na klasičan način skuvajte puding u mleku sa 9 kaš. šećera, ostavite da se ohladi povremeno mešajući kako se ne bi stvorila korica, pa u ohladjen puding umešajte prethodno umućen margarin sa prah šećerom.
Šlag kremu umutite sa kiselom vodom posebno.
Na poslužavnik naredjajte red keksa (4x5 kom), premažite pudingom pa šlagom i tako nastavite 6 puta. I zadnji sloj keksa se premazuje pudingom i šlagom. Tortu dodatno ukrasite šlagom po vašem ukusu.

I jedna važna napomena:

KEKS NIJE POTREBNO KVASITI!



Tortu napravite dan ranije i ostavite da se keks navlaži od kreme pa je poslužite.
Iako je veoma kremasta, nevjerojatno je stabilna i izuzetno dobro se reže.

Jučer sam probala i drugu verziju ove torte gdje ide 4 pudinga na 1,5 l mleka, kad se ohladi doda se umućeni margarin sa šećerom u prahu i još 150 g krupno mlevenih lješnjaka. Sve ostalo je isto. Također je izvanredna, pa što više volite.

Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian