Open top menu
ponedjeljak, 8. rujna 2014.

Ukoliko imate u obitelji dijabetičara, može se koristiti neko punjenje za dijabetičare pošto u tijestu nema šećera.


Sastojci

    Tijesto
     1 kg brašna
     500 gr margarina
     4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
     prstohvat soli


    Ostalo
     200 gr pekmeza od šljiva
     jedan žutanjak
      šećer u prahu za posipanjePriprema

Tijesto:

Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.
4
Još tople posuti šećerom u prahu.Posluživanje
Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam.
Od ove količine dođe oko 200 keksića!

Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian