Open top menu
petak, 10. listopada 2014.

Skoro 90% žena koje vode bitku sa suvišnim kilogramima pita ovo pitanje, a odgovor je potvrdan – voda pomaže da smanjite tjelesnu težinu. Pitate se kako? Mi smo ovdje da vam to kažemo.


Voda je taj magični napitak koji je ljudima potreban da bi preživjeli. Ona djeluje na nekoliko načina koji vam pomažu da se riješite onih strašnih kilograma. Prvo, voda ima direktnu vezu sa metabolizmom. Dakle, kada pijete veće količine vode, vi pomažete svom tijelu da poboljša proces metabolizma. To zapravo znači da je organizam u boljoj poziciji da obradi hranu koju konzumirate i pretvori je u energiju. To se zove metabolizam masti. Dakle, ako je vaš problem višak masti, voda je najjednostavniji način da ga riješite.




Drugo, voda pomaže u eliminisanju toksina i otpadnih materija koji mogu biti štetni po organizam. Drugim riječima, voda vam pomaže da detoksikujete i očistite organizam. Ona pomaže i da se uklone nezdrave masne naslage na butinama, stomaku, kukovima i zglobovima. Takođe, voda pomaže i da se poboljša fleksibilnost, jer “podmazuje” vaše mišiće. Kao rezultat, fizička aktivnost i vježbe koje upražnjavate tokom programa gubljenja kilograma, tj. dijete, nisu toliko teške koliko bi bile da ne pijete dovoljne količine vode.


Najbolji dio u vezi “pij vodu – izgubi težinu” je u tome što taj sistem čini čuda kod osoba koje ne mogu kontrolisati glad. Istraživanja pokazuju da, kada pijete manje vode, imate tendenciju da pogrešno protumačite signale da ste žedni te da ih zamijenite sa signalom da ste gladni. Kao rezultat, završite jedući više nego obično. Najbolji način da se takva situacija izbjegne je da pijete veće količine vode. Na taj način ćete smanjiti “nepotrebni” osjećaj gladi. Plus, kada pijete više vode, nećete imati osjećaj gladi svako malo, a i manje ćete jesti prilikom objeda. Manja potrošnja hrane znači i manje nakupljanje masnih naslaga, a manje nakupljanje masnih naslaga znači i manje debljanja! Jednostavno, zar ne?


Vjerovatno se pitate “Koliko čaša vode dnevno je idealno za mene?”. Pa, odgovor je subjektivan tako da je najbolje da potražite savjet ljekara ili nutricioniste. Ako to ne želite, pronađite na internetu bilo koji test koji izračunava indeks tjelesne mase (BMI) i pokazuje koliko vode je potrebno vašem organizmu. Što god da odlučite, potrudite se da pijete između osam i deset čaša vode dnevno. Popijte bar dvije čaše vode pola sata prije obroka, jer ćete na taj način jesti samo do tačke dok ste siti te se nećete prejedati.


Autor: minimagazin.info
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian