Sastojci:
- jedan kilogram tankih kora
 - 800 grama oraha (može manje a još bolje više)
 - 100 grama prezli
 - 200 grama suvog grožđa
 - kilogram i još 100 grama šećera
 - pola litre i još malo ulja
 
Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko 
njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve
 poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja 
koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi 
podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći 
oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako
 vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.Preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuha dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave, jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.
Izvor: Dominomagazin.com
.png)
18:50
