Open top menu
subota, 25. listopada 2014.

Recept za jednu od brojnih varijati popularnog kolača baklave. Idealna za ljubitelje kokosa. Jednostavno je neodoljiva…


Sastojci:
  • 500 g kora za baklavu
  • 5 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 200 g kokosovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Za agdu (preljev):
  • 4 šolje šećera
  • 5 šolja vode
  • 1 vanilin šećer


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, jogurt i kokosovo brašno sa praškom za pecivo. Sve promiješati. Na dno podmazanog pleha staviti dvije kore, pa fil. Opet staviti dvije kore, pa fil i tako sve dok se sastojci ne potroše.
Na kraju staviti tri kore, rezati baklavu na rombove, pa je premazati uljem. Peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.
Dok se baklava peče, pripremiti agdu (preljev). Staviti vodu i šećer da provri, pa kuhati na slaboj vatri desetak minuta. Pred kraj dodati i vanilin šećer. Pečenu baklavu malo prohladiti, pa preliti vrućom agdom i ostaviti da upije.
Prije služenja dobro ohladiti u frižideru.




Izvor: doznajemo.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian