Open top menu
četvrtak, 2. listopada 2014.

Hladne zimske dane lakše ćete prebroditi uz neodoljiv miris orahnjače.



Potrebni sastojci:

Tijesto:
400 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
200 g maslaca (sobne temperature)
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žumanjka
180 g kiselog vrhnja
korica limuna
Nadjev:
200 g mljevenih oraha
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
1 žlica ruma
100 ml vrelog mlijeka
½ – 1 žličica začina za medenjake (po vlastitom izboru)
2 bjelanjka
na vrh noža soli
Ukrašavanje:
šećer u prahu



Priprema:

Za tijesto: U posudi dobro izmiješati brašno zajedno s praškom za pecivo. U drugoj posudi
kremasto mikserom izraditi maslac sobne temperature zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim maslacu dodati žumanjke i nastaviti miksati 1 – 2 minute. Na kraju mješavini dodati kiselo vrhnje i fino naribanu koricu limuna i izmiješati.
Mješavinu maslaca, žumanjaka, vrhnja… dodati brašnu i mikserom dobro izraditi. Zatim tijesto istresti na radnu plohu posutu brašnom i kratko rukama glatko umijesiti. Tijesto zamotati u foliju za održavanje svježine i staviti u hladnjak da miruje oko 1 sat. Zatim izvaditi iz hladnjaka i podijeliti na četiri jednaka dijela (svaki dio teži oko 236 g).
Od papira za pečenje odrezati četiri komada veličine 38 x 22 cm. Na sredinu papira posuti malo brašna, staviti komad tijesta i posuti ga s malo brašna. Zatim valjkom za tijesto tanko razviti na veličinu od 35 x 20 cm. Postupak ponoviti i s preostala tri komada tijesta. Pećnicu zagrijati na 180 °C.
Za nadjev: Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer dobro izmiješati. Mlijeko zakuhati, orahe preliti mlijekom i izmiješati. Mješavini dodati rum i začin za medenjake te dobro izmiješati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Snijeg od bjelanjaka dodati orasima i lagano izmiješati metlicom za snijeg. Nadjev raspodijeliti na četiri komada tijesta i tanko premazati. Zatim uz pomoć papira zamotati – zarolati i zajedno s papirom prenijeti na lim za pečenje.
Rub – sastav orahnjača treba biti na donjoj strani. Rubove papira malo saviti i između orahnjača utisnuti (kao na fotografiji). Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Pečene orahnjače izvaditi iz pećnice i odmah (još vruće) posuti šećerom u prahu i ostaviti da se ohlade.
Savjet: Tijesto se može umijesiti s glatkim ili oštrim brašnom (ja sam upotrijebila glatko brašno).



Izvor: Magazin.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian