Naši stari su znali kako od jeftinih sastojaka napraviti savršen
nedjeljni kolač! Divno meka pita sa nadjevom od voća ili sira osvaja na
prvi zalogaj.
Sastojci
za tijesto
350 g brašna
1/2 praška za pecivo
120 g masti
100 g šečera
2 dl kiselog vrhnja
2 žumanka
3 žlice mlijeka
za voćni fil
1 kg jabuka/višanja...
šečera po ukusu
2 vanilin šečera
za fil sa sirom
1/2 kg sira
100 g šečera
sok 1 limuna
2 žličice brašna
3 bjelanjka
Priprema
Težina:
Jednostavno
Brašno i
prašak za pecivo prosijte, dodajte šečer, žumanke, kiselo vrhnje, mast i
mlijeko i umijesite glatko tijesto. Podijelite na dva dijela pa
iskrojite masni papir 30x25cm i na njemu razvaljajte koru.
Koru stavite u dublji lim.
Jabuke/višnje.. prokuhajte, dodajte vanilin šečer i pošečerite po ukusu*.
Za nadjev sa sirom izradite mikserom sir sa polovicom šečera, i
limunovim sokom, dodajte brašno. Bjelanjke istucite sa ostatkom šečera i
lagano umiješajte u sir.
Starinska pita sa nadjevom od voća by me :) /slika/1840631/
Premažite nadjevom donju koru, poravnajte i prekrijte drugom korom koju razvaljate na papiru i naopako stavite na nadjev.
Ili možete naribati na ribežu, na krupno. Razvaljanu koru izbockajte
vilicom. Pecite na 180°C dok ne dobije blago zlatnu boju.
* Moje jabuke su bile slatke tako da šečer nisam ni dodavala, jedino
što sam promijenila iz originalnog recept je dodatak vanilin šečera u
fil, po želji možete dodati i cimet.
Pita se opusti već za par sati a idući dan bude vrlo meka.
Izvor : http://www.coolinarika.com
četvrtak, 2. listopada 2014.