Open top menu
četvrtak, 2. listopada 2014.

Naši stari su znali kako od jeftinih sastojaka napraviti savršen nedjeljni kolač! Divno meka pita sa nadjevom od voća ili sira osvaja na prvi zalogaj.


Sastojci

    za tijesto
     350 g brašna
     1/2 praška za pecivo
     120 g masti
     100 g šečera
     2 dl kiselog vrhnja
     2 žumanka
     3 žlice mlijeka
    za voćni fil
     1 kg jabuka/višanja...
     šečera po ukusu
     2 vanilin šečera
    za fil sa sirom
     1/2 kg sira
     100 g šečera
     sok 1 limuna
     2 žličice brašna
     3 bjelanjka



Priprema

Težina:
    Jednostavno


    Brašno i prašak za pecivo prosijte, dodajte šečer, žumanke, kiselo vrhnje, mast i mlijeko i umijesite glatko tijesto. Podijelite na dva dijela pa iskrojite masni papir 30x25cm i na njemu razvaljajte koru.

     Koru stavite u dublji lim.
   
    Jabuke/višnje.. prokuhajte, dodajte vanilin šečer i pošečerite po ukusu*.

    Za nadjev sa sirom izradite mikserom sir sa polovicom šečera, i limunovim sokom, dodajte brašno. Bjelanjke istucite sa ostatkom šečera i lagano umiješajte u sir.
    Starinska pita sa nadjevom od voća by me :) /slika/1840631/

    Premažite nadjevom donju koru, poravnajte i prekrijte drugom korom koju razvaljate na papiru i naopako stavite na nadjev.

    Ili možete naribati na ribežu, na krupno. Razvaljanu koru izbockajte vilicom. Pecite na 180°C dok ne dobije blago zlatnu boju.
  

    * Moje jabuke su bile slatke tako da šečer nisam ni dodavala, jedino što sam promijenila iz originalnog recept je dodatak vanilin šečera u fil, po želji možete dodati i cimet.

      Pita se opusti već za par sati a idući dan bude vrlo meka.




Izvor : http://www.coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian