Sastojci
tijesto
4dcl vode
1 filđan ulja
25dkg brašna
5 jaja
agda
80 dkg šećera
4 dcl vode
1 lumun
ulje
3/4 l ulja
Priprema
- Tijesto:
- Zakuhati vodu i ulje. Dodati brašno i napraviti kao puru /žgance/.
- Ohladiti.
- U ohlađeno dodavati jaja, jedno po jedno.Naredno jaje dodavati tek kada je predhodno jaje potpuno sjedinjeno sa tijestom / ja to radim jednom rukom /.
- Agda:
- Kuhati šećer i vodu do potrebne gustoće. Dodati kriške limuna i pustiti da se ohladi.
- Postupak rada:
- Zagrijati ulje i u njega stavljati komade/tulumbe/ . Komade napraviti putem šprice ili vrečice sa nastavkom.peći , tulumbe se same okreću u vrućem ulju. Pržiti dok dobiju lijepu zlatnu bolju. Vaditi tulumbe i stavljati u hladnu agdu. Pržiti narednu količinu. Tulumbe budu u agdi dok se ne ne isprži/ispeće/ nova količina. Tulumbe složiti u posudi , preliti sa ostatkom agde, limunima i staviti u frižider.
Izvor: coolinarika.com