Open top menu
utorak, 4. studenoga 2014.


Sastojci:
250ml mleka
250ml kefira ili jogurta
40g svežeg kvasca
2 kašike šećera 
700g mekog brašna
2 kašikice soli 
80g putera (ili margarina ili masti) - raskravljeno ili razmekšano na sobnoj temperaturi
malo mleka za premazivanje+susam za posipanje



Postupak:

Pomešati mleko i kefir ili jogurt, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Odmeriti brašno, pomešati ga sa solju, pa postepeno dodavati nadošlom kvascu i umesiti glatko, elastično testo koje se odvaja od zidova posude. Testo će biti lepo i svilenkasto. Prekriti ga najlonom ili prozirnom folijom i ostaviti da kisne dok ne udvostruči zapreminu.
Uskislo testo istresti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, u nekoliko poteza ga smesiti u okruglu jufku, potom ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati okruglu jufkicu.
Okruglu tepsiju br.32 blago pokvasiti, pa je obložiti papirom za pečenje, da lepo prijanja.Uzeti jednu jufkicu, pa je na nabrašnavljenoj podlozi pomoću oklagije rastanjiti u oblik kruga veličine tepsije u kojoj će se pogača peći. Rastanjenu jufkicu prebaciti u pripremljenu tepsiju, pa je premazati puterom ili već masnoćom koju ste odabrali.
Zatim rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka Vam preostane sasvim malo masnoće za premazivanje ispečene pogače. Četvrtu jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se peče pogača, stavite je u tepsiju preko treće jufkice, a krajeve joj zavucite ispod donje, odnosno prve kore. Krajeve zavlačite polako, idući u krug i nežno odižući tri donja sloja testa kako ih ne biste pognječili.

Zatim rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka Vam preostane sasvim malo masnoće za premazivanje ispečene pogače. Četvrtu jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se peče pogača, stavite je u tepsiju preko treće jufkice, a krajeve joj zavucite ispod donje, odnosno prve kore. Krajeve zavlačite polako, idući u krug i nežno odižući tri donja sloja testa kako ih ne biste pognječili.

Svaku osminu nežno uvrnite rukama i vrhove im slepite na sredini.
Uključite rernu da se ugreje na 200°C, za to vreme pogača će kisnuti.Neposredno pre pečenja, pogaču pomoću četkice premažite hladnim mlekom i pospite susamom. Pecite 25-30min. u zagrejanoj rerni, da lepo porumeni. Tek ispečenu pogaču premažite pomoću četkice sa preostalom raskravljenom masnoćom (puter, margarin ili mast) radi lepšeg sjaja.


Sačekajte da se malo prohladi, pa je "raščerupajte"

Savet extra: između jufki, pored toga što premazujete puter, možete posipati i sir. Moguća je i slatka varijanta pogače, gde uz puter premazujete i pekmez ili posipate mleveni zaslađeni mak ili već po želji.



Izvor: imehrane.blogspot.com
         zenskikutak.rs 
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian