Open top menu
nedjelja, 18. siječnja 2015.

Uz malo truda napravićete jako ukusan, sočan i mekan kolač koji će vas osvojiti na pravi pogled. Sigurni smo kako nećete pogriješiti ukoliko se odlučite napraviti ga.


Sastojci:

Biskvit:

6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
6 kašika vruće vode
Velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita
Čokoladni preliv:

10 dkg mliječne čokolade
10 dkg čokolade za kuhanje
5 kašika mlijeka
4 kašike šećera u prahu
15 dkg margarina
Krema:

1 l mlijeka
7 kašika gustina
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
15 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu


Priprema:

Odvojiti bjelance od žumanca te mikserom umješati žumanca i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od belanaca. Peći u velikom limu na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnuti iz lima, skinuti papir za pečenje, ohladiti ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).

Krema:

Od predviđene količine mlijeka odvojiti oko 1,5 dl i pomešati to s gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuvati gustin s mlijekom i šećerom. Kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajti izrađeni margarin sa šećerom u prahu.

Čokoladni preliv:

Pomiješati čokoladu, margarin, šećer i mijeko te staviti na laganu vatru i miješati dok se sastojci ne sjedine.

Prvi dio biskvita natopiti mlijekom, premazati belom kremom, preko nje rasporediti čokoladni preliv, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.

Napravljen kolač staviti u frizider na hlađenje. Ohlađen je spreman za posluživanje.



Izvor: namirnice.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian