Sastojci
Podloga
- 125 g keksa s maslacem npr. petit
- 80 g maslaca
Kreme
- 500 g sira posnog ili običnog bez grudica
- 250 g biljnog šlaga
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade ili za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- za ukrašavanje
- 50 g tamne čokolade ili za kuhanje
- 50 g bijele čokolade
Krema original
- 300 g mliječnog vrhnja za šlag
- 10 g mljevene želatine ili 6 listova želatine
Priprema
- Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa zdrobite valjkom za tijesto. Maslac rastopite pa pomiješajte s keksima. Na papiru za pečenje obilježite olovkom veličinu gornjeg ruba pravokutnog kalupa veličine 26x11 cm. Okrenite papir na drugu stranu pa od smrvljenog keksa s maslacem napravite podlogu manju od nacrtanog ruba. Utisnite smjesu. Lakše se radi dok se masa počne stezati. Pomozite si špatulom za ravni rub. Masa će se lijepo stisnuti u frižideru nakon 20-30 minuta.
- Kalup navlažite vodom pa stavite prijanjajuću prozirnu foliju.
- Napravite šlag mikserom. Pomiješajte sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte šlag pa sjedinite miksanjem.
- Rastopite tamnu čokoladu koju umiksajte u 1/3 sir-šlag smjese. Rasporedite na dno kalupa i poravnajte.
- Rastopite mliječnu čokoladu pa umiksajte u drugu 1/3 sir-šlag smjese. Stavite na tamnu kremu i poravnajte.
- Sada rastopite bijelu čokoladu dodajte u zadnju 1/3 sir-šlaga, izmiksajte i nanesite na mliječnu kremu.
- Izvadite podlogu iz frižidera, ukoliko je prevelika vilicom maknite višak keksa. Stavite podlogu na bijelu kremu, lagano pritisnite, pokrijte folijom i stavite u frižider barem 2-3 sata.
- Okrenite tortu na tanjur za serviranje.
- Rastopite tamnu čokoladu i ukrasite tortu šarajući žličicom. Isto napravite i s bijelom čokoladom. Ukoliko je čokolada pretvrda, stavite malo maslaca kako bi dobili tekuću smjesu koja možete prelijevati po torti. Možete si pomoći i špricom za šlag s tankim nastavkom.
- Neka se čokolada stisne 5 minuta u frižideru i torta je spremna za serviranje!
- Krema original: ukoliko više volite mliječno vrhnje za šlag u koraku 3 dodajte želatinu u sir. Tada torta mora stajati 4-8 sati u frižideru da se kreme stisnu.
Podloga plus: ukoliko želite možete za podlogu staviti samo cijele petit kekse.
Izvor: coolinarika.com