Open top menu
ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Jednostavne i brze za napraviti praline punjene sa lopticom od karamel krema ili loptice od nugat kreme ili…


Sastojci

    Tamna masa za praline
     100 gr oraha ili ljesnjaka…
     100 gr. mljevenog keksa
     100 gr maslaca ili margarina
     80 gr cokolade
     100 gr secera (za sirup)
     60 ml vode
    Karamel loptice
     150 gr secera
     80 ml slatkog vrhnja
     1/2 solje oraha
     2-3 kasike keksa




Priprema

    1.
    Skuvati gusci sirup ,pa dodati maslac i omeksanu cokoladu u orahe i keks.
    2.
    Kad se malo prohladi puniti plasticne kalupice za led raznih oblika ali ostavljati sredinu praznu pa puniti je sa napravljenim karamel lopticama.
    3.
    Odozgo prekriti svaki sa malo crne mase i staviti u zamrzivac da se stegne, pa ih pazljivo izvaditi (sacekati malo da same odpuste) i cokoladirati ih.
    Karamel loptice: Slika
    4.
    Secer zagrijati da malo pozuti (ne na mnogo jaku temperaturu).
    5
    Sipati polako slatko vrhnje i mijesati. Dobicete karamel sirup. Izmaci sa vatre i malo prohladiti ,ne previse pa dodati orahe i keks da dobijete masu od koje mozete praviti manje kuglice.
    6.
    Lopticama puniti crnu masu.
    Ja sam pravila i loptice od “ganashe” kreme: 80 gr cokolade prokuvati sa 50 ml slatke pavlake.Ohladiti i praviti loptice, malo su neugledne ali staviti ih u zamrzivac malo pa kad se stegnu oblikovati ih i njima puniti crnu masu u kaupicima ili formirati rukom



Izvor: coolinarika,com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian