Open top menu
nedjelja, 8. ožujka 2015.


Sastojci :

Rolat :

7 belanaca
7 kašika šećera
7 kašika ulja
7 kašika brašna
kašičica praška za pecivo

Belanca umutite čvrsto pa dodajte kašiku po kašiku šečera, i nakon što čvrsto umutite sve dodajte ulje i takođe kratko mikserom sjedinite. Isključite mikserom pa varjačom nežno umešajte brašno i prašak za pecivo, pa stavite u pleh pokriven papirom za pečenje i pecite na 180 10 ili najviše 15 minuta. Odmah iz rerne, prevrnite koru sa papirom na vlažnu čistu krpu, skinite papir i odmah zavijte u rolat.

Fil :

300 gr. mešanog šumskog voća ili borovnica
10 kašika šećera
 vode toliko da šećer ogrezne u šerpi

Stavite šećer sa vodom na vatru i kuvajte dok ne bude kao za slatko, proverite da li se između prstiju formira nit šećera. Kada se to desi, dodajte voće i kuvajte još desetak minuta, dok se voće ne zgusne kao dzem.

Ako Vam smetaju semenčice voća, protisnite sve kroz cediljku.Još

mleko
konjak

Koru odmotajte nežno pa je natopite toplim mlekom u koje ste dodali konjak ( možete ga zameniti rumom ili nekom finom voćnom rakijom ), pa je nafilujte voćnim filom i zamotajte opet u rolat.
Šne :

5 belanaca
12,5 kašika šećera
vode da šećer ogrezne
+ 5 kašika šećera

 Recept za šne sam najdetaljnije što umem napisala ovde ali ću ipak da kopiram kako biste imali sve ovde, na jednom mestu
Savetujem Vam da ovaj recept koristite kad god Vam zatreba šne od belanaca, naravno, ako nemate neki bolji .Meni ovaj pasuje skroz.

Dakle, na jedno belance stavite 2,5 kašike šećera. I to je sva mudrolija. Koliko ćete vode dodati šećeru zavisi od Vas. Savetujem da dodate, na meru za 5 belanaca, otprilike jednu i po  čašu vode, jer ako stavite premalo vode, sirup će brže biti gotov ali postoji veća opasnost da se brzo ušećeri. Dakle, malo više vode, srednja vatra i pustite da se kuva.

Ja Vam ne mogu reći koliko će vremena proći dok na površini vode ne počnu da se pojavljuju mehurići, a sirup počne da " šapuće". Ne gledajte me čudno, to mojoj baki šapuće sirup, ne meni. Na svu sreću šapat nije ovde ključni faktor. Proverite sirup tako što ćete malo zahvatiti kašičicom, sačekati da se malo prohadi, par sekundi, da se ne opečete, pa pokušajte između dva prsta da razvučete nit. Ako je nit koja se formira neprekidna, to je to.

Ali, ima jedna caka.

Ne možete da čekate da sirup bude gotov kako biste počeli da mutite belanca. Tu Vam treba neko minimalno iskustvo ( koje se brzo stekne ) ili osećaj. Kada počne da se formira nit sirupa koja je isprekidana i slabašna, Vi brzo za mikser. Umutite belanca pa im na kraju dodajte 5 kašika  kristal šećera. Kada je sasvim umućeno belance, proverite sirup, i neprestano muteći, ulijte sirup u posudu sa belancima koju ste stavili u sudoperu punu hladne vode. E, ako Vam kabl, kao meni, ne stiže do sudopere :-) stavite posudu za mućenje u veću koju ste napunili hladnom vodom i mutite dok se šne ne ohladi.

I to Vam je to.Kada se sasvim ohladio i učvrstio, premažite rolat, napravite ukrase ili ga prosto samo zagladite, dobro ohladite i rešili ste problem.Izvor: slasnoiopasno.blogspot.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian