Open top menu
četvrtak, 5. ožujka 2015.



Najavili vam se gosti, a vi nemate nikakav desert. Ne očajavajte, a pogotovo nemojte trčati u trgovinu po slatkiše, ovaj recept je spas! Izdvojite 10 minuta i napravite ukusnu čokoladnu tortu sa prelivom. Toliko ćete biti oduševljeni njenim okusom da ćete je praviti i kada budete imali vremena na pretek.


Sastojci:

1 šolja šećera,
2 šolje brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
1/4 šolje nezaslađenog kakaa,
2 jaja,
3/4 šolje mlijeka,
125 g otopljenog maslaca,
180 g crne čokolade,
1/3 šolje slatke pavlake



Priprema:

Najpre pomiješajte suhe sastojke, a potom dodajte jaja, mlijeko i maslac. Sve dobro izmiješajte i sipajte u posudu koja se može grijati u mikrovalnoj pećnici. Bilo koja vrsta vatrostalnog posuđa dolazi u obzir. 
Pecite tortu na najjačoj temperaturi oko sedam minuta, izvadite i provjerite čačkalicom da li je gotovo, pa po potrebi dopecite još malo.
Ostavite tortu da se ohladi, a za to vrijeme pripremite preliv. 
To ćete učiniti tako što ćete crnu čokoladu nasjeckati i dodati joj slatku pavlaku. Dobijenu mješavinu stavite u mikrovalu i uključite je na dva minuta, ali je zaustavljajte na svakih 30 sekundi kako bi dobro promiješali preliv.
Čokoladni sos prelijte preko torte, ostavite da se još malo ohladi i polsužite se.

Izvor: zena.blic.rs
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian