Open top menu
srijeda, 4. ožujka 2015.
WWW – Zurenje u ekrane telefona ili laptopa prije odlaska u krevet može ozbiljno da poremeti rutinu spavanja, što dovodi do toga da sjutra dan budete neispavani i nesposobni za normalno funkcionisanje. Eksperti savjetuju da se svi ekrani ugase sat prije odlaska na spavanje, jer se tako ostavlja dovoljno vremena mozgu da se pripremi na proces odmaranja, prenosi Business Insider.


Izgleda da su roditelji imali pravo kada su nam kao djeci govorili da ne gledamo televizor pred spavanje ili da ne koristimo telefone u krevetu. Profesor psihijatrije Dan Siegel objasnio je koliku štetu mozgu mogu da nanesu uređaji poput telefona, tableta ili komputera ukoliko se koriste neposredno prije spavanja.

U suštini, zureći u osvjetljene ekrane prije spavanja, šaljemo poruku mozgu da želimo ostati duže budni. Naime, kada dođe vrijeme za odlazak u krevet, mozak počinje da luci melatonin koji dozvoljava da se isključimo i zaspimo. Međutim, konzumacija digitalnih informacija sprječava normalno funkicionisanje moždanih ćelija, što dovodi do otežanog uspavljivanja, pa čak i nesanice.


No, šteta se ne ogleda samo u umoru koji osjećate sjutra dan. Ostajući prisilno budni, ne dozvoljavate neuronima da se odmore,  kao ni glijalnim ćelijama da se očiste od toksina koje su neuroni prikupili u toku dana.

Siegel savjetuje da sat prije odlaska na spavanje pogasite sve ekrane i dozvolite tijelu i mozgu da se na miran način ugase.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian