Iako su naše bake pravile sirupe od
cvjetova maslačaka znajući da sadrži mnoge ljekovite supstance, ono što
sigurno nisu znale jeste to da korijen maslačka može pomoći oboljelima
od raka. Naučnici su, naime, otkrili da korijen ove biljke djeluje
„bolje`` od hemoterapije jer ona „ubija`` sve ćelije, a korijen maslačka
samo one koje su zahvaćene karcinomom.
Osim što ima diuretska svojstva,
podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje
holesterol. Sadrži izuzetno važne vitamine i minerale kao što su vitamin
B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu
kiselinu i magnezijum.
Sadrži i do 535 % potrebnog dnevnog
unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To su
sve činjenice o ovoj biljci koje su poznate godinama. Ali, novija
istraživanja bacila su potpuno novo svjetlo na maslačak.
Na univerzitetu Vindzor u Kanadi
sprovedeno je inicijalno istraživanje na Odsijeku za hemiju i biohemiju,
a rezultati daju novu nadu oboljelima od raka. Otkriveno je da korijen
maslačka efikasno „ubija`` ćelije zahvaćene karcinomom bez ikakvih
štetnih djelovanja na ostale ćelije u organizmu, objavljeno je na
portalu Natural News.
Bio na samrti, doživio starost
Čaj maslačka djeluje na zahvaćene ćelije
na način da se one raspadaju u roku od 48 sati, a za to vrijeme nijedna
nova zdrava ćelija u organizmu ne „obolijeva``, pokazalo je
istraživanje. Zaključeno je da kontinuirani tretmani korijenom maslačka
mogu uništiti većinu rakom zahvaćenih ćelija kod oboljelih, a zbog ovih
neočekivanih rezultata tim istraživača dobio je dodatnu potporu da
nastavi sa istraživanjima ove čudotvorne biljke.
Džon di Karlo, 72-godišnjak je koji se
lično uvjerio u ljekovitost maslačka, prošao je intenzivne i
„agresivne`` tretmane hemoterapije u borbi za zdravlje, a na liječenju
je bio pune tri godine prije nego su ga ljekari pustili kući da provede
``posljednje dane`` sa svojim najbližima. S obzirom na to da su ljekari
imali sve manje alternativa u pronalasku funkcionalnog rješenja u borbi
protiv njegove bolesti, predloženo mu je da pije čaj od korijena
maslačka kao posljednju slamku spasa. Nakon samo četiri mjeseca, piše
Natural News, ovaj čovjek doživio je remisiju bolesti (djelimično ili
potpuno povlačenje bolesti)!
Kako beremo korijen maslačka?
Korijen maslačka bere se u jesen ili
proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno
korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom
lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korijena. Pazite
da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tečnost koja se
krije u njemu.
Korijen vadite na čistim mjestima, koja
nisu tretirana raznim hemikalijama, a prilikom vađenja korijenja
usmerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.
Kako čuvati korijen maslačka?
Kao lijek, korijen maslačka se koristi i
svjež i osušen. Ako želimo čuvati korijen maslačka potrebno ga je
osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na
jednake, manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem
vazduhu. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu
sa dobrim protokom vazduha.
Korijen će se osušiti u periodu od 3 do
14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suhi
korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu
dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suhom i tamnom mjestu.
(Kurir)