Kokos i čokolada su mnogima omiljena kombinacija. Ove kokos kockice su jedan od najjednostavnijih recepata, a liče nam na modifikovane čokoladne čupavce.
Sastojci:
- 4 belanceta (žumanca sačuvajte za domaću majonezu, recept potražite u tekstu – Kako je nastala majoneza)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 šolje (od 250 ml), ili nešto malo više meda
- 1/4 šolje kakao praha
- Malo morske soli
- 2 šolje kokosovog brašna
Preliv:
- 130 gr čokolade (za kuvanje, tamne ili mlečne)
- 1 kašičica kokosovog ulja (ili običnog biljnog)
Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju približnih dimenzija 11×21 cm papirom za pečenje. Električnim mikserom umutite belanca u mekan sneg, dodajte med i vanilu i nastavite miksati dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte kakao i mrvicu soli i nastavite mešati. Umešajte lagano i kokosovo brašno, pa smesu rasporedite u tepsiju. Pecite 25 minuta ili malo duže (uradite test sa čačkalicom – čačkalica zabodena u koru treba da izađe čista – to znači da je kora pečena). Izvadite iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohlade.
Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa rasporedite preko ohlađene kore. Ostavite da se čokolada malo stvrdne u frižideru. Secite na 8 ili više kockica. Samo pazite prilikom rezanja, jer su kokos kockice osetljive.