Sastojci:
- 1 šolja zobenih pahuljica
- 1/3 šolje mlevenih semenki lana
- ½ šolje (od 250 ml) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 puna kašika meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja (ili otopljenog putera)
- 1-2 kašike mleka
- 3 šolje svežih ili zamrznutih borovnica (ili nekog drugog bobičavog voća)
- Sok isceđen iz pola limuna
- Šećer
Zagrejte rernu na 180C. Obložite tepsiju papirom za pečenje. U seckalicu za hranu, mlin ili blender ubacite zobene pahuljice, mleveni lan, brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok ne dobijete brašnastu mešavinu. Dodajte med, vanilu, jaje i kokosovo ulje (ili puter). Izmešajte dobro. Dodajte prvo jednu, pa drugu kašiku mleka da testo postane lepljivo i sjedinjeno (ali ne i previše vlažno. Proverite prvo, možda vam druga kašika mleka neće biti ni potrebna). Testo oblikujte u disk, umotajte u masni papir, pa stavite u frižider na 15 minuta.
Napravite fil. U šerpicu stavite borovnice i limunov sok, pa na šporet na srednju temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno dok ne dobijete gust džem (oko 15 minuta). Pošećerite po želji. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.
Na blago pobrašnavljenoj radnoj površini razvaljajte testo u pravougaonik približnih dimenzija 25×30 cm. Izrežite razvaljano testo uzdužno na tri trake. Po sredini svake trake uzdužno stavite fil (sitne komadiće čokolade ili pekmez).
Presavijte trakice da biste dobili štrudlu i pritisnite prstima da biste spojili krajeve. (Upotrebite malo vode ako je potrebno).
Premestite štrudle u tepsiju (stranica gde je testo spojeno neka bude okrenuta prema dole). Razrežite svaku štrudlu/trakicu na 3 dela i neka razmak između njih bude oko 2 cm. Pecite 15 minuta, pa izvadite i ostavite da se hlade. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudicama, u frižideru ili zamrzivaču ili ih “smažite” odmah.
Ukoliko želite da napravite mekanije testo umesto 1 šolje zobenih pahuljica i pola šolje brašna koristite 1 1/3 šolje običnog brašna. Priprema je gotovo ista, a detaljnija uputstva možete pronaći na pomenutom blogu.