Open top menu
nedjelja, 29. prosinca 2013.

Sastojci (za 14-tak keksića):

Za keksiće:
keksići

  • 230 gr putera
  • 3/4 šolje (do 250 ml) šećera u prahu
  • 1 šolja tečnog meda
  • 1 veće jaje
  • 5 šolji običnog brašna (par kašika, recimo 4, brašna možete zameniti sa par kašika kakao praha)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike začina za keksiće (cimet, anis, đumbir, klinčići, … – mešavina začina ili samo jedan od punuđenih)
  • Malo soli
Za “sneg”:
  • 4 belanceta
  • 4 šolje šećera u prahu
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Pomešajte brašno, kakao (ako koristite), sodu bikarbonu, začine i so. Ostavite sa strane.
Električnim mikserom umutite puter i šećer u prahu – mutite dok ne dobijete izdašnu smesu. Dodajte i med i izmešajte. Ubacite i jaje i miksajte dok se sve ne sjedini. Mešavinu suvih sastojaka (sa brašnom) dodavajte postepeno i mešajte, dok se sve ne sjedini.
keksići
Dobijeno testo stavite na pobrašnavljenu radnu površinu, pa ga oklagijom izvaljajte u veliki glatki krug. Umotajte u plastičnu foliju, pa ostavite u frižideru 2 do 4 sata (može i 24 sata).

Testo izvadite iz frižidera i razvaljajte u veliki, tanki krug, pa modlama pravite keksiće u obliku cvetova ili zvezdica. (Ali, pazite potrebni su vam veći i manji keksići. Poželjno je da imate modlice u bar tri ili 4 različite veličine).
Redajte ih na nauljenu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 200C oko 8 minuta (manjim keksićima će možda trebati tek 5 minuta). Izvadite i ostavite da se ohlade.
Pripremite “sneg”. Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajte šećer i vanilu. Sve miksajte dok ne dobijete čvrstu smesu.
Da biste sastavili novogodišnju jelku. Stavite najveći keksić na dno tanjirića, pa preko njega, na sredinu, 1 kašiku “snega”, pokrijte sa manjim keksićem, pa nastavite redati (“sneg”, pa keksić), dok ne dobijete jelku. Najmanji keksić neka vam bude zvezdica na vrhu jelke.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian