Ako je vaše dete ljubitelj Vini Pua, evo sjajnog načina da ga obradujete tokom praznika. Zajedno napravite slatki hleb u obliku medvedića. Klinci će biti oduševljeni.
Potrebni sastojci:
- ½ kašike suvog kvasca
- Šolja (250 ml) toplog mleka
- 4 kašike šećera
- Kašičica soli
- 2 jaja plus jedno za premazivanje
- ½ kašičice vanila ekstrakta
- 4 kašike maslinovog ulja
- Kašika meda
- 4 – 4 ½ šolje brašna
U velikoj posudi izmešajte kvasac i mleko, pa ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga dodajte šećer, so, dva jaja, vanila ekstrakt, 4 kašike maslinovog ulja, med i jednu šolju brašna, pa sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu, mikserom ili žicom za mućenje.
U smesu zatim malo po malo dodavajte ostatak brašna dok ne dobijete čvrsto testo. Izvadite testo iz posude, pa ga mesite na radnoj površini oko četiri minuta.
Testo stavite u dublju posudu koju ste premazali jednom kašikom maslinovog ulja, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 1 ½ do 2 sata.
Kad je testo nadošlo vreme je da oblikujete svog medvedića. Oštrim nožem presecite testo tako da dobijete jednu veliku kuglu koja će biti medin stomak, drugu malo manju koja će predstavljati glavu, zatim četiri za duplo manje od glave koje će biti šapice i tri najmanje za uši i nos.
Posložite kugle testa na pleh za pečenje prekriven masnim papirom tako da izgleda kao na slici.
Prekrijte medu plastičnom folijom i ostavite da se ponovo diže 30-40 minuta i uključite rernu da se zagreje na 170C.
Pre pečenja na glavi mede napravite rupice u koje ćete staviti grožđice umesto očiju, a po jednu grožđicu stavite na njuškicu i na stomak, umesto pupka.
Slatki hleb premažite mašavinom jednog jajeta i kašike maslinovog ulja, pa pecite 30-35 minuta.