Open top menu
subota, 28. prosinca 2013.

Spoj tamne čokolade i kokosa je naprosto neodoljiv. Ako tražite neki novi recept kojim ćete oduševiti svoje ukućane ili goste za predstojeće praznike ovaj recept je pun pogodak. Reč je o fenomenalnom čokoladnom biskvitu obogaćenom sa kremom od kokosa.


Potrebni sastojci:

Kora
  • Šolja brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • Šolja šećera
  • Malo soli
  • 50 g putera
  • ¼ šolje ulja
  • ½ šolje vode
  • 2 kašike kakaa
  • 1/4 šolje mlaćenice 
  • Jaje
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
Sos
  • 2 kašike putera
  • Kašika kakao praha
  • 3 kašike mleka
  • Šolja šećera u prahu
  • Malo vanila ekstrakta
Krema
  • Šolja mleka
  • 5 kašika brašna
  • 1 ¼ šolje šećera
  • Šolja putera na sobnoj temperaturi
  • ½ šolje kokosovog brašna plus malo za posipanje
kola;

Uključite rernu da se zagreje na 180C, četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom.
Za biskvit, u većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, pa ostavite sa strane.
U malu posudu stavite puter, ulje, kakao prah i vodu, pa stavite na šporet da prokuva. Kad je prokuvalo skinite sa vatre, pa lagano umešajte u suve sastojke, na samom kraju dodajte jaja, mlaćenicu i ekstrakt vanile koje ste prethodno umutili u maloj posudi. Testo dobro izmešajte da bude glatko i bez grudvica, a zatim sve prelijte u tepsiju i stavite da se peče 15-20 minuta.
koac2

Kad je biskvit gotov još vrućeg ga izbodite sa drškom od varjače i ostavite da se prohladi, a vi za to vreme napravite sos.
U malu posudu stavite puter, kakao i mleko da zakuva. Skinite sa vatre, dodajte šećer u prahu i malo ekstrakta vanile, dobro promešajte, pa prelijte preko mlakog kolača. Ostavite da se kolač potpuno ohladi i upije sos.
Da biste napravili kremu u posudi, žicom za mućenje izmešajte mleko, brašno i šećer, pa stavite na srednje jaku vatru na šporet da zakuva. Konstantno mešajte. Kad je krema prokuvala, pustite da krčka sedam minuta stalno mešajući. Na kraju umešajte vanila ekstrakt, prelijte u plitku posudu i ostavite da se potpuno ohladi. Preko kreme stavite plastičnu foliju da se ne bi stvorila korica.

Kad je krema potpuno hladna, u posudi penasto umutite puter mikserom, dodajte kremu i kokos pa sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko ohlađenog biskvita, a kolač pospite kokosovim brašnom i ostavite da se ohladi.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian