Sastojci za tijesto:
6 jaja
6 žlica kristal šećera
6 žlica oštrog brašna
2 žlica čokolade u prahu ili kakao praha
½ kesice praška za pecivo
malo soka od malina za prskanje kora
Sastojci za kremu od vanilije:
3 žumanjka
200 gr kristal šećera
7 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
250 gr maslaca
Sastojci za kremu od malina:
1 kesica crvenog preljeva za torte
2,5 dl vode
2 žlica kristal šećera
250 gr malina
Sastojci za pjenu od bjelanjaka:
3 bjelanjka
150 gr kristal šećera
malo arome sa okusom maline
malo soli
Sastojci za glazuru:
100 gr čokolade za
kuhanje
1 žlica šećera u prahu
4 žlica mlake vode
20 gr margarina
Priprema tijesta:
U bjelanjke dodati malo soli i umutiti ih mikserom u
čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti zajedno sa šećerom. Prosijati brašno, prašak za pecivo i čokoladu
u prahu. Umućenim žumanjcima dodati snijeg od bjelanjaka i mješavinu brašna, čokolade
u prahu i praška za pecivo te sve zajedno dobro pomiješati. Pleh za pečenje
(dimenzija 30×17 cm) premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za
pečenje kojega isto premazati margarinom i posuti sa prezlom (krušnim mrvicama)
i uliti smjesu za tijesto. Staviti u zagrijanu pećnicu na 190ºC i peći 15
minuta. Pečeno tijesto odmah prevrnuti na pladanj koji ste posuli krušnim
mrvicama (da se tijesto ne lijepi) i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno prerezati
na dva dijela.
Priprema kreme od vanilije:
Žumanjke pjenasto umutiti sa 100 gr kristal šećera i
dodati prah od 2 pudinga od vanilije i 1 dl mlijeka. U ostatak mlijeka (6 dl)
staviti 100 gr šećera i staviti da prokuha. Potom dodati smjesu od žumanjaka i
pudinga i kuhati 10 minuta uz stalno miješanje. Ukloniti sa vatre i staviti
poklopac (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se hladi. U ohlađenu kremu
dodati umućeni maslac.
Priprema kreme od malina:
Maline staviti u širu posudu. U dubljoj posudi pomiješati
preljev za tortu zajedno sa 2 žlice šećera i dodavati polagano vodu uz stalno
miješanje da se ne stvore grudice. Posudu staviti na vatru i uz stalno
miješanje zagrijavati do točke vrenja (da ne prokuha) i preliti preko malina.
Ostaviti kremu da se ohladi i želira.
Vanilija kremu podijeliti na dva dijela. Ohlađeno tijesto
malo poprskati sa sokom od malina i premazati sa polovinom kreme od vanilije.
Preko kreme staviti želirane maline, te ih premazati ostatkom vanilija kreme.
Sve zajedno poklopiti sa drugom polovicom tijesta. Kolač staviti u hladnjak da
se malo stegne.
Priprema pjene od bjelanjaka:
Bjelanjke sa malo soli umutiti u čvrsti snijeg, dodati
šećer i malo arome od maline. Sve zajedno dobro pomiješati. Smjesu staviti na
paru i istovremeno miješati sa mikserom oko 10 minuta. Kolač izvadite iz hladnjaka
i gornje tijesto poprskajte sokom od malina. Premazati kremom od bjelanjaka.
Priprema glazure:
Sve sastojke zajedno rastopiti na vatri (da ne provri) i
preliti preko kolača. Staviti kolač u hladnjak da se ohladi i stegne.
Izvor : http://www.recepti-svijeta.com/