Sastojci:
Broj osoba:6 osoba
1 kg svjezeg zelenog kupusa
2 velike jusne kasike soli + 1 mala kafena
kasicica za jufku
1/2 vece glavice crvenog
luka,sitno,sitno isjeckanog
750 gr
brasna
500 ml mlake vode
malo
ulja za podmazivanje i posipanje jufke
1/2 male kasicice bibera
200 gr
sour cream (vrhnje)
2 velike kasike
maslaca
2 kasike sour cream-a
(vrhnje)
4 kasike heavy vhipping cream
(tecno vrhnje)
Priprema:
1
Svjezi kupus sitno narezati ,dodati mu 2 velike (jusne)
kasike soli i dobro izmjesati i tako ostaviti da popusti sok.
2
U zdjelu dodati
750 gr brasna i jednu kafenu kasicicu soli i sa 500 ml mlake vode zamijesiti
tijesto i mijesiti dok se svo tijesto ne pocne odvajati od prstiju.Onda na
pobrasnjenu podlogu istresti tijesto i jos mijestiti jedno 5 min da se dobije
glatka kugla.Onda tijesto podijeliti u 2 otprilike ista dijela i opet uz malo
brasna mijestiti jedno 5 min da se dobiju dvije kugle.Ostaviti ih obje da se
odmaraju 20-tak min na stolnjaku za razvijanje.Ne treba ih mastiti.Provjeriti
prstom ako je tijesto mekano ,spremno je za razvijanje.
3
Oklagijom napraviti veci krug (40 cm) i staviti ga licem
dole u namastenu tepsiju u kojoj ce se pita peci.Staviti negdje van stola da se
odmara.Drugu kuglu takodje oklagijom razvuci u krug (moze i veci od 40 cm) i
dobro ga namastiti i ostaviti da se odmara.
4
Za to vrijeme pripremiti nadjev od kupusa.
Kupus sa obje sake dooobrooo stisnuti i iscjecditi vodu
koju je popustio,Takvu grudvu prebaciti u drugu posudu,pa tako redom dok se sav
kupus ne iscijedi.Dodati mu sitno isjecen luk,biber i 200 grama vrhnja.
5
Za to vrijeme jufka je vec fino odmekla. Rukama je fino
razvuci preko stolnjaka,a krajeve isjeci nozem.Onda fil dobro rukom izmjesati i
odmah filovati jufku.Po kupusu lagano posuti uljem i onda rolati od krajeva
prema sredini.Na sredini rasjeci i praviti kolutove (zvrkove).
6 Jufka za pitu
Sad na sredinu stola donijeti onu drugu jufku iz tepsije,
a napravljene zvrke redati u istu
tepsiju.Sad ukljuciti rernu na 450 F
(230 C) da se dobro zagrije i pristupite razvlacenju i filovanju druge
jufke.
7 Pita spremna za pecenje
Poredajte sve u tepsiju,i malo polijte uljem po piti.
Stavite je u vrelu rernu da se pece.Sad treba pripremiti
zaljev:2 velike kasike maslaca
2 velike kasike vrnja
4 velike kasike heavy cream-a.Ako je maslac slan, ne morate soliti ,a
ako nije malo posolite smjesu, stavite je da provri (tako se sve sjedini) i
sklonite u stranu.
8 zalivena pita
Kada pita dobro porumeni ,smanjiti temperaturu rerne na
250 F (130 C) i ostavite tako jedno 20-tak min da se kupus dobro ispece.Ja
probam malom viljuskom da li je kupus mekan i pecen, i ako jeste izvadite pitu
i odmah je zalijte (pokapajte kasikom po pecenoj piti).Nakon toga je prekrijte
drugom tepsijom ili stolnjakom da omeksa.
9 Zvrk pite kupusnjace
Kada je otkrijete,sav tav zaljev se upio u pitu, a ona je
mekana k'o dusa.
Posluživanje
Sluziti uz kiselo mlijeko ili jogurt, a moze i neke
salate (npr od krastavca).
Izvor: http://www.coolinarika.com/