Open top menu
srijeda, 12. ožujka 2014.



Sastojci:
Broj osoba:6 osoba 
1 kg svjezeg zelenog kupusa 
2 velike jusne kasike soli + 1 mala kafena kasicica za jufku 
1/2 vece glavice crvenog luka,sitno,sitno isjeckanog
750 gr brasna
500 ml mlake vode
malo ulja za podmazivanje i posipanje jufke 
1/2 male kasicice bibera 
200 gr sour cream (vrhnje)
2 velike kasike maslaca 
2 kasike sour cream-a (vrhnje)
4 kasike heavy vhipping cream (tecno vrhnje)


Priprema:

1
Svjezi kupus sitno narezati ,dodati mu 2 velike (jusne) kasike soli i dobro izmjesati i tako ostaviti da popusti sok.

2
U zdjelu  dodati 750 gr brasna i jednu kafenu kasicicu soli i sa 500 ml mlake vode zamijesiti tijesto i mijesiti dok se svo tijesto ne pocne odvajati od prstiju.Onda na pobrasnjenu podlogu istresti tijesto i jos mijestiti jedno 5 min da se dobije glatka kugla.Onda tijesto podijeliti u 2 otprilike ista dijela i opet uz malo brasna mijestiti jedno 5 min da se dobiju dvije kugle.Ostaviti ih obje da se odmaraju 20-tak min na stolnjaku za razvijanje.Ne treba ih mastiti.Provjeriti prstom ako je tijesto mekano ,spremno je za razvijanje.

3
Oklagijom napraviti veci krug (40 cm) i staviti ga licem dole u namastenu tepsiju u kojoj ce se pita peci.Staviti negdje van stola da se odmara.Drugu kuglu takodje oklagijom razvuci u krug (moze i veci od 40 cm) i dobro ga namastiti i ostaviti da se odmara.
4
Za to vrijeme pripremiti nadjev od kupusa.
Kupus sa obje sake dooobrooo stisnuti i iscjecditi vodu koju je popustio,Takvu grudvu prebaciti u drugu posudu,pa tako redom dok se sav kupus ne iscijedi.Dodati mu sitno isjecen luk,biber i 200 grama vrhnja.
Za to vrijeme jufka je vec fino odmekla. Rukama je fino razvuci preko stolnjaka,a krajeve isjeci nozem.Onda fil dobro rukom izmjesati i odmah filovati jufku.Po kupusu lagano posuti uljem i onda rolati od krajeva prema sredini.Na sredini rasjeci i praviti kolutove (zvrkove).

6 Jufka za pitu  
Sad na sredinu stola donijeti onu drugu jufku iz tepsije, a napravljene zvrke redati u istu  tepsiju.Sad ukljuciti rernu na 450 F  (230 C) da se dobro zagrije i pristupite razvlacenju i filovanju druge jufke.

7 Pita spremna za pecenje
Poredajte sve u tepsiju,i malo polijte uljem po piti.
Stavite je u vrelu rernu da se pece.Sad treba pripremiti zaljev:2 velike kasike maslaca
                           2 velike kasike vrnja
                           4 velike kasike heavy cream-a.Ako je maslac slan, ne morate soliti ,a ako nije malo posolite smjesu, stavite je da provri (tako se sve sjedini) i sklonite u stranu.

8 zalivena pita
Kada pita dobro porumeni ,smanjiti temperaturu rerne na 250 F (130 C) i ostavite tako jedno 20-tak min da se kupus dobro ispece.Ja probam malom viljuskom da li je kupus mekan i pecen, i ako jeste izvadite pitu i odmah je zalijte (pokapajte kasikom po pecenoj piti).Nakon toga je prekrijte drugom tepsijom ili stolnjakom da omeksa.

9 Zvrk pite kupusnjace
Kada je otkrijete,sav tav zaljev se upio u pitu, a ona je mekana k'o dusa.
Posluživanje
Sluziti uz kiselo mlijeko ili jogurt, a moze i neke salate (npr od krastavca).

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian