Sastojci Za
biskvit:
5jaja
150 gršećera
100 gr maslaca ili
100 ml ulja
150brašna
1 vanil šećer
1prašak za pecivo
2 žlicekakaa
Za filu:
1/2 lmlijeka
3 žlice brašna (ili nešto manje škrobnog brašna ili 1
puding)
150 gr šećera (ponekad dodam malo grožđica i smanjim
količinu šećera)
100 grkokosa
1-2vanil šećera
Za glazuru i tanki premaz u fili:
150-200 gr
otopljene čokolade s malo maslaca i ulja
Priprema
1.Najprije napravim biskvit. Pjenasto umiješam žutanjke,
maslac, šećer i vanil šećer, dodam brašno pomiješano s kakaom i praškom za
pecivo, te na kraju lagano umiješam snijeg od bjelanjaka.
Polovicu smjese stavim odmah peči u zagrijanu pećnicu na
180 C i pečem gotovo do kraja, nekih 10-12 min.
Za to vrijeme pomiješam suhe sastojke za filu, brašno,
šećer, vanil šećer i kokos u malo hladnog mlijeka i sipam u ostatak mlijeka i
zagrijavam dok ne provrije i zgusne se.
2.Tako skuhanu kremu, najprije samo polovicu, premažem
preko biskvita, pa po njoj razmažem tanak sloj rastopljene čokolade i onda
ostatak kreme. Poravnam i po njoj izlijem ostatak biskvita. Ponovo stavim u
pećnicu i pečem najprije desetak minuta na 180, a onda do kraja, još nekih 15-20
min, na 170 C. Treba provjeriti drvenom čačkalicom ili metalnom iglom.
3
Po želji, gotov kolač se može preliti čokoladnom glazurom
(to radim uvijek kad u filu stavljam tanki sloj čokolade) ili samo se posipa
štab šećerom.
4
U ovoj sam varijanti (na slici) filu radila s pudingom od
burbon vanilije (umjesto brašna) i dodala svjetle grožđice, a smanjila u pola
količinu šećera.
Ponekad kad mi se žuri, ne čekam da mi je donji biskvit
dovoljno čvrst već nakon samo 4-5 minuta pečenja stavljam filu i to ne pazim
kako, pa mi ispadnu "valovi" što isto nije loše.
Izvor: http://www.coolinarika.com/