Open top menu
srijeda, 12. ožujka 2014.





Sastojci  Za biskvit:
  5jaja 
150 gršećera
 100 gr maslaca ili 100 ml ulja 
150brašna 
1 vanil šećer 
1prašak za pecivo
 2 žlicekakaa  

Za filu: 
1/2 lmlijeka 
3 žlice brašna (ili nešto manje škrobnog brašna ili 1 puding) 
150 gr šećera (ponekad dodam malo grožđica i smanjim količinu šećera) 
100 grkokosa 
1-2vanil šećera  

Za glazuru i tanki premaz u fili:

  150-200 gr otopljene čokolade s malo maslaca i ulja


Priprema

1.Najprije napravim biskvit. Pjenasto umiješam žutanjke, maslac, šećer i vanil šećer, dodam brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo, te na kraju lagano umiješam snijeg od bjelanjaka.
Polovicu smjese stavim odmah peči u zagrijanu pećnicu na 180 C i pečem gotovo do kraja, nekih 10-12 min.
Za to vrijeme pomiješam suhe sastojke za filu, brašno, šećer, vanil šećer i kokos u malo hladnog mlijeka i sipam u ostatak mlijeka i zagrijavam dok ne provrije i zgusne se.

2.Tako skuhanu kremu, najprije samo polovicu, premažem preko biskvita, pa po njoj razmažem tanak sloj rastopljene čokolade i onda ostatak kreme. Poravnam i po njoj izlijem ostatak biskvita. Ponovo stavim u pećnicu i pečem najprije desetak minuta na 180, a onda do kraja, još nekih 15-20 min, na 170 C. Treba provjeriti drvenom čačkalicom ili metalnom iglom.

3
Po želji, gotov kolač se može preliti čokoladnom glazurom (to radim uvijek kad u filu stavljam tanki sloj čokolade) ili samo se posipa štab šećerom.
4
U ovoj sam varijanti (na slici) filu radila s pudingom od burbon vanilije (umjesto brašna) i dodala svjetle grožđice, a smanjila u pola količinu šećera.
Ponekad kad mi se žuri, ne čekam da mi je donji biskvit dovoljno čvrst već nakon samo 4-5 minuta pečenja stavljam filu i to ne pazim kako, pa mi ispadnu "valovi" što isto nije loše.

Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian