Sastojci:
za biskvit
3 jaja,
10 dkg šećera,
5 dkg mljevenih badema,
5 dkg mljevenih lješnjaka,
5 dkg kakaa, maslac i brašno za kalup
10 dkg šećera,
5 dkg mljevenih badema,
5 dkg mljevenih lješnjaka,
5 dkg kakaa, maslac i brašno za kalup
za čokoladnu kremu:
25 dkg čokolade u prahu, 1 žličicu kakaa, 5 dkg šećera, 1
želatina fix, 2 žumanjka, malo soli, 5 dl slatkog vrhnja
za kremu od naranče:
2 jaja, 2 žumanjka, 15 dkg šečera, 3,5 l svježe
iscijeđenog soka od naranče, 1 koricu naribane korice naranče, 8 listića
želatine, 3 dl slatkog vrhnja
za ukras:
1/4 narančinog soka, 2 žlice šećera u prahu, 1 omot
preljeva za tortu
Priprema:
Ispržite lješnjake i sameljite. Za biskvit istucite
žumanjke sa šećerom i 2 žlice vode.Pomješajte bademe, brašno, kakao i
lješnjake, te dodavajte žumanjcima naizmjenice s čvrstim snjegom od malo
posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup,promjera 26 cm.
Pecite 18-20 min u pećnici zagrijanoj na 200celzijevih stupnjeva. Ohlađeni
biskvit vodoravno prerežite, pa jedan list utisnite u dobro opran i folijom
obložen obrub kalupa. Za tamnu kremu mješajte šećer na niskoj temperaturi da se
karamelizira. Ulite1,5dl vrhnja i mješajte da se karamel otopi, ali ne smije
zavijreti. maknite sa štednjaka i umješajte čokoladu, kakao, i želatinu fix, te
jedan po jedan žumanjak.Kada se krema ohladila, primješajte preostalo tučeno
slatko vrhnje. nanesite na biskvit u kalupu i pokrite drugom polovicom
biskvita. Za svijetlu kremu namočite želatinu u hladnu vodu. Mješajte na pari
jaja,žumanjke, šećer i sok. Kada se zgusne, maknite sa štednjaka i umješajte
iscjeđenu želatinu.Kada se ohladi, primješajte tučeno slatko vrhnje. Nanesite
na tortu u kalupu. Izravnajte površinu. Kada se sasvim ohladi, načinite prema
uputama na omotu preljev za tortu od praška, šećera i narančinog soka, i
prelite tortu.
(CURE.BA)