Ove jako začinjene mesne okruglice, uvaljane u rižu, mogu
se pripremiti od mljevenog mesa prema vašem izboru.
Vrijeme pripremanja: 40 minuta, plus 2 sata za namakanje
• Vrijeme kuhanja: 15-20 minuta ako mesne okruglice možete odjednom kuhati na
pari, a više ako to činite u 2 puta • Za 4 osobe
Sastojci
600 g mljevene teleće plećke bez kosti
Komad svježeg đumbira od 2,5 cm,
oguljen i sitno nasjeckan
2,5 ml (1/2 čajne žlice) sitno nasjeckane ljutike
2,5 ml (1/2 čajne žlice) sitno nasjeckanog svježeg
peršina
2,5 ml (1/2 čajne žlice) sitno nasjeckanog svježeg vlasca
2,5 ml ( 1/2 čajne žlice) umaka od soje
1/2 izmiješanog jaja
Kap umaka od čilja
Sol i svježe mljeveni crni papar
100 g riže dugog zrna,
2 sata namakane u toploj vodi i ocijeđene
Način rada
1. U zdjeli pomiješajte svinjetinu, đumbir, ljutiku,
češnjak, vlasac, umak od soje, jaje i umak od čilija. Dobro izmiješate sve
sastojke.
2. Začinite solju i paprom, a zatim oblikujte malene
mesne okruglice.
3. Dobro ocijedite rižu u situ, tresuči da biste uklonili
svu vodu. Raširite rižu po čistoj radnoj površini.
4. Mesne okruglice zarolajte po riži tako da ih
ravnomjerno pokrijete.
5. Kuhajte ih oko 15 minuta na pari u kineskoj košari od
bambusa za kuhanje na pari koju ćete staviti nad veliku posudu ili wok pun
kipuće vode. Vrijeme kuhanja ovisit će o veličini mesnih okruglica.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz varivo od nasjeckanog povrća.
Savjet
Prije oblikovanja mesnih okruglica isperite ruke hladnom
vodom, inače će se zalijepiti za košaru od bambusa i razlomiti.
(CURE.BA)