Koliko ih vi pravite?
Možda mislite da dobro
kuhate jer znate kako koristiti biljke i začine. Ipak, veća je vjerojatnost da
ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuhara amatera.
Vlasnik restorana u
kineskom Sečuanu Johnathan Law na Quori je upozorio na najčešće greške.
Previše začina
'Puno amatera to radi. I
ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak
začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra
tehnika i sastojci okusu pridonose puno više nego sami začini. Dobar obrok
treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna okusa, zajedno s nekim
aromama.'
Nedovoljno vruća tava
Ako pečete ili pržite,
tava mora biti jako vruća. Za prosječan wok trebat će pet do sedam minuta da se
cijeli pravilno zagrije.
Miješanje hrane tijekom
prženja
'Većina ljudi prženje
doživljava kao jednostavno kuhanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije
tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno
prevrtanje hrane 'bacanjem', a ne miješanje kuhačom.
Ne koristite termometar
'To uglavnom rade svi
kućni kuhari. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo,
pitam ih jesu li koristili termometar. U 99 posto slučajeva kažu da nisu.'
Previše tekućine tijekom
pirjanja
'Vidio sam da ljudi
tijekom pirjanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte
to raditi! Postoji razlika između pirjanja i kuhanja!'
Dodavanje sastojaka u
pečenje na osnovi okusa, a ne kemijskog sastava
'Nikad ništa nemojte
dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo s ukusom, nego i
kemijskim svojstvima. Super je eksperimentirati, ali na educiran način.'
Dodajete previše škroba
kako biste zgusnuli umak
'I ovo radi puno ljudi,
pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći umak trebate najviše dvije, tri
žlice škroba po šalici tekućine, i to samo ako tekućina već ne sadrži proteine
ili nekakvu emulgirajuću tvar. Treba vremena da škrob učini svoju čaroliju. Ako
dodate previše škroba, dobit ćete bljutav, zrnati i neukusan umak.'
Izvor: http://magazin.net.hr/