Prava poslastica, isprobajte nećete se pokajati...
Sastojci
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika
šećera
3 kašike vode
1 dl ulja
7 kašika
brašna
1 prašak za
pecivo
1 kašika
gustina
2 kašike kakaa
6 bjelanjaka
Krema
5 žumanjka
2,5 dl mlijeka
1 vanilin
šećer
2,5 kašike
brašna
200 gr šećera
250 gr
margarina
Šaum
5 bjelanjaka
250 gr šećera
malo vode
i još
3 dl skuhane
crne kave
Glazura
100 gr
čokolade za kuhanje
1 dl mlijeka
1 kašika
šećera
50 gr
margarina
Priprema
1.Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati
ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i
dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek
papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se
biskvit ohladi presjeći na pola.
2.Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti
mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori
puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema
ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
3. Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek
toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u
čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
4.Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj
vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne
otopi.
5.Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom
kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa
crnom kavom, šaum i na kraju glazura.
6.Dobro ohladiti i uživati!!!
(CURE.BA)