Sastojci:
4 osobe
3 zlice kiselog vrhnja/kajmaka ili creme freich
4 zlicemajoneze
300 g tune, konzervirane u vodi
50 gkukuruza iz konzerve
50 g graska, svjezeg ili zamrznutog
50 g crvene
paprike, isjecene na sitne kockice
50 g luka, isjecen na sitno
sol + papar
Priprema:
1.U zdjeli izmjesati kiselo vrhnje i majonezu.
Tunu ocjediti od vode u kojoj je bila konzervirana,
dodati u majonezu i izmjesati da postane sto sitnija. Ja volim kada se u salati
osjete komadici ribe, pa je previse i ne mjesam. Dodati ostale sastojke,
posliti i popapriti po zelji i sve jos jednom dobro izmjesati.
Ostaviti u hladnjak do posluzivanja.
Kad koristim svjezi grasak, blansiram ga u vreloj vodi, 1
- 2 min. i isperem u ledenoj vodi da zadrzi lijepu zelenu boju.
Zamrznuti grasak prelijem sa kipucom vodom i isperem
takodje u ledenoj vodi zbog boje.
2. U salatu mozete umjesati svjez kopar, usoljene kapare,
luk mozete izostaviti ili zamjeniti svjezim vlascem. Nekoliko kapi limunovog
soka daje salati jos bolji okus.
3. Nama je najbolja namazana na kriske razenog kruha.
Izvor: http://www.coolinarika.com/