Open top menu
petak, 18. travnja 2014.



Sastojci
korice:
 10 belanaca 
 10 kašika šećera 
 12 kašika mlevenih oraha
 2 kašike brašna  
100 g rendane crne čokolade

crveni fil:
 500 g svežih ili smrznutih malina 
 300 g šećera  
2 dl vode  
2 kesice pudinga od malina 
 voda da se razmuti puding

žuti fil:
 600 ml mleka 
 10 žumanaca  
150 g šećera 
 3 kašike gustina
  2 kašike brašna
  2 kesice Burbon vanile 
 250 g maslaca

čokoladni preliv:
 200 g crne čokolade
  70 g maslaca  
3 kašike ulja

čokoladni šlag:
 200 ml slatke pavlake 
 50 ml mleka 
 200 g crne čokolade


Priprema
1
Ispeći dve korice u kalupu 22x35 po:
5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade.
Pošto su korice tanke, pažljivo peći.
Naravno možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi. Ja volim da pečem svaku posebno.
2
Crveni fil. 
Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, ali ne previše. Ranije sam koristila ovde i jedan crveni želatin, ali previše se napravi gusta i želatinasta masa, još kada se ohladi ima tendenciju da se odvaja od korice, tako da je puding sasvim dovoljan da stegne, a još ako malo i ušpinujete šećer na početku, to je apsolutno to.
3
Žuti fil.
Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna (ovoga puta zbog grudvica), pa skuvati u  600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice.
Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile.
Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac.
Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.
4
Čokoladni premaz:
200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila.
5
Filovati:
- na koricu prvo premazati poloviu smese od crvenog fila
- zatim preko crvenog ide polovina količine žutog fila
- a preko žutog čokoladni premaz
- ponoviti.. korica, crveni, pa žuti i na kraju čokoladni fil
- ostaviti je da se hladi
6
Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom sa čokoladom.
Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebnom sudu staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu.
Ukrasiti svežim malinama.

Izvor: coolinarka.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian