Open top menu
ponedjeljak, 14. travnja 2014.



Priprema:
Tamna kora:

    • 250 gr brašna,
    • 1 prašak za pecivo,
    • 6 kašika šećera,
    • 1 vanilin šećer,
    • 150 gr putera,
    • 3 žumanca,
    • 2 kašike kakaa,
    • marmelada od marelice


Svijetla kora:
    • 6 bjelanaca,
    • 18 kašika šećera
Fil:
    • 1/2 litra mlijeka,
    • 1 puding od vanile,
    • 3 žumanca,
    • 3 kašike gustina,
    • 100 g putera,
    • 5 kašika šećera
Dekoracija:
  • 200 ml vrhnja za šlag,
  • čokolada
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom, dodati žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno sa praškom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje, razvući polovinu tijesta i peći u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela.
Pečenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom, zatim preko nje sipati polovinu umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem.
Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog.


U proključalo mlijeko dodati razmućen puding, gustin i žumanca i šećer. Kuhati dok se fil ne zgusne.
Kada se fil ohladi dodati omekšao puter i mutiti mikserom. Između kora nanijeti fil.
Tortu premazati umućenim šlagom i ukrasiti otopljenom crnom i bijelom čokoladom.
Prije serviranja dobro ohladiti.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian