Priprema:
Tamna kora:
- 250 gr brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 6 kašika šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 150 gr putera,
- 3 žumanca,
- 2 kašike kakaa,
- marmelada od marelice
Svijetla kora:
- 6 bjelanaca,
- 18 kašika šećera
Fil:
- 1/2 litra mlijeka,
- 1 puding od vanile,
- 3 žumanca,
- 3 kašike gustina,
- 100 g putera,
- 5 kašika šećera
Dekoracija:
- 200 ml vrhnja za šlag,
- čokolada
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom, dodati žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno sa praškom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje, razvući polovinu tijesta i peći u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela.
Pečenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom, zatim preko nje sipati polovinu umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem.
Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog.
U proključalo mlijeko dodati razmućen puding, gustin i žumanca i šećer. Kuhati dok se fil ne zgusne.
Kada se fil ohladi dodati omekšao puter i mutiti mikserom. Između kora nanijeti fil.
Tortu premazati umućenim šlagom i ukrasiti otopljenom crnom i bijelom čokoladom.
Prije serviranja dobro ohladiti.