Sastojci
- Podloga:
- 250 grmljevenog plazma ili petit keksa
- 1.5 dlmlijeka
- 2 kašikenesquika
- 60 grmaslaca
- Fil od kupina:
- 6.0 dlvoćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
- 6 kašikašećera (može manje, a i više kako ko voli)
- 60 grgustina
- 60 grmaslaca
- Nesquik-nougat krema:
- 7.5 dlpunomasnog mlijeka
- 2 kašikenesquika
- 3 pudinganougat premium
- 4 kašikešećera
- 150 grnesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
- 125 grmaslaca
- 100 mlumućenog slatkog vrhnja
- Za ukrašavanje:
- 200 mlumućenog slatkog vrhnja
- 1 kašikanesquika
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1-Nesquik-nougat krema: (ovo mi je jedna od najukusnijih krema, probala sam Bojaninu izNesquik pite i oduševila se, ovo je malo drugačija verzija, malo mekša i super se slaže sa želeom od kupina..)Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije. U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
- 2Podloga od keksa:Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti. Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
- 3Voćna krema:Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri. Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
- 4Nesquik-nougat krema- nastavak:Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu. Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji…ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine….a vi kako god želite
Posluživanje
Ostaviti tortu nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći i služiti.
Prijatno!
izvor: coolinarika.com