Open top menu
ponedjeljak, 14. travnja 2014.


Sastojci

  •  Podloga:
  •  250 grmljevenog plazma ili petit keksa
  •  1.5 dlmlijeka
  •  2 kašikenesquika
  •  60 grmaslaca
  •  Fil od kupina:
  •  6.0 dlvoćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
  •  6 kašikašećera (može manje, a i više kako ko voli)
  •  60 grgustina
  •  60 grmaslaca
  •  Nesquik-nougat krema:
  •  7.5 dlpunomasnog mlijeka
  •  2 kašikenesquika
  •  3 pudinganougat premium
  •  4 kašikešećera
  •  150 grnesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
  •  125 grmaslaca
  •  100 mlumućenog slatkog vrhnja
  •  Za ukrašavanje:
  •  200 mlumućenog slatkog vrhnja
  •  1 kašikanesquika

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno


  1. 1
    -Nesquik-nougat krema: (ovo mi je jedna od najukusnijih krema, probala sam Bojaninu izNesquik pite i oduševila se, ovo je malo drugačija verzija, malo mekša i super se slaže sa želeom od kupina..)
    Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije. U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
  2. 2
    Podloga od keksa:
    Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti. Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
  3. 3
    Voćna krema:
    Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri. Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
    Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.


  4. 4
    Nesquik-nougat krema- nastavak:
    Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac  i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
    Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu. Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji…ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine….a vi kako god želite 

Posluživanje

Ostaviti tortu nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći i služiti.
Prijatno!
izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian