Brzinska pita u dvije verzije
Sastojci
Prhko tijesto:
25 dag maslaca (ili margarina)
1/2 kg glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
1 korica limuna
1 jaje
prstohvat soli
otprilike 2 -3 žlice šećera
4-5 žlica mlijeka (ili 2 žlice jogurta ili vrhnja, ako se tijesto lomi)
Nadjev od jabuka i pekmeza:
70 dag ribanih ili dinstanih jabuka
--šećera
--cimet
-- podravka pekmeza od šljiva s rumom (ili vašeg domaćeg)
Nadjev od sira:
1/2 kg svježeg neocijeđenog sira
3-4 žlice griza
po ukusu šećera
1 šaka opranih svijetlih grožđica
2 vrećice vanilin šećera
2 kom jaja
nadjev od višanja ili trešanja:
1 kg očišćenih višanja
20 dag šećera
2-4 žlice gussnela
4-6 žlica vode
4 vrećice vanilin šećera
Priprema Vrijeme pripreme: 60 min
1,
Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Podijelite na 2 dijela .Razvaljajte na veličinu pleha. Stavite prvi dio u pleh .
2.
Nadjev od sira izmiksajte, nalijte na ono tijesto ,poravnajte i pokrijte drugim dijelom tijesta.
3.
Nabockajte štapićem za ražnjiće rupice u tijestu, da zrak kod pečenja može izaći.
4
Pecite kod temperature 180°C, dok lijepo ne porumeni.
Vremenski je to oko 40 minuta.
5.
Ohladite i pospite šećerom u prahu.
6.
Za nadjev od jabuka, dinstajte jabuke sa šećerom, dok ne ispari sva tekućina iz njih, dodajte po želji grožđice i cimet. Ohladite.
7.
Pitu složite kao i onu od sira, samo prije jabuka, na tijesto namažite pekmez od šljiva . Pecite na isti način kao i pitu sa nadjevom od sira.
8.
Nadjev od višanja: -pospite šećer preko višanja, koje ste stavili u posudu za kuhanje i prokuhajte ih. Pustit će dosta tekućine. Gustin i vodu izmješajte bez grudica, te dodajte višnjama, prokuhajte još kratko i ugasite vatru. Prohladite ga, pa ga tako prohlađenog stavite preko tijesta.
Izvor: www.coolinarika.com