Recept je baš star, moja mama ga je davno dobila od kume, a kuma od ko zna koga. Da je starinski vidi se i po sastojcima - brašno, voda, mleko i mast. A krajnji rezultat je lepši nego najfinije puter kifle. Meni zaista nedostaju reči da ih opišem na pravi način, pa da pokušam ovako - kada bi se najpaperjastiji oblak pretvorio u kiflu, pretvorio bi se svakako baš u ovu kiflu! :))
Sastojci:
Testo:
250ml vode
250ml mleka
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera
700-750g mekog brašna
2 kašikice soli
Ostalo:
raskravljena mast
malo mleka
malo soli
Postupak:
- Pomešati vodu i mleko, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenja testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe.
- Nadošlom kvascu dodati malo brašna pomešanog sa solju, pa meseći dodati ostatak brašna. Umesiti glatko, ujednačeno testo, istresti ga na blago nabrašnavljenu podlogu i podeliti na dva jednaka dela. Formirati dve okrugle jufkice, pa ih ostaviti na nabrašnavljenoj podlozi da odmore 15ak min.
- Na sto rasprostrti stolnjak, sredinu stolnjaka posuti brašnom, na brašno staviti jednu jufku, lagano i nju nabrašnaviti pa je dalje po ovom uputstvu razvući kao koru za pitu, ali samo na veličinu stola.
- Razvučenu koru isprelivati raskravljenom mašću, baš kao što se preliva kora za pitu. Koru sa duže strane pomoću stolnjaka zarolati do sredine stola.
- Sa suprotne strane, koru takođe zarolati do sredine stola, pa dobijene dve "rolne" razdvojiti oštrim nožem ili još bolje točkićem za sečenje.
- Rolne seći na kiflice, odnosno rolnice, dužine 6-7cm, pa ih slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način postupiti i sa drugom jufkom. Dobićete dva velika pleha kiflica. Složene kiflice ostaviti na toplom mestu da kisnu 1h. Kada uskisnu, kiflice će biti naduvane i pune mehurova :)
- Neposredno pre pečenja, kiflice premazati pomoću četkice hladnim mlekom i posuti solju. Peći 10-15min. u rerni prethodno zagrejanoj na 230°C, da lepo porumene.
- Pečene kiflice četkicom premazati sa malo raskravljene masti. Neće biti premasne, zapravo neće biti uopšte masne, već - taman. U svakom slučaju, količina utrošene masnoće je daleko manja nego da je recimo u testo stavljeno 250g margarina ili maslaca, kako mnogi recepti preporučuju.
- Kiflice će spolja imati mikronski tanku, hrskavu koricu, a iznutra nestvarno meko i lagano testo... :)
- Služiti tople, samostalno ili uz jogurt, belu kafu... po želji.
- Izvor: http://imehrane.blogspot.com/