Sam naziv vam govori da je ova torta bogatstvo ukusa i savršena je za posebne prilike. Neka torta od malina, limuna i kokosa krasi vašu prolećnu trpezu.
Dosta vam je čokolade i teških kolača? Ova osvežavajuća torta je onda kao stvorena za vas. Iako je bogata, sastavljena od mnoštva namirnica, lagana je kao perce i topiće vam se u ustima.
Potrebni sastojci:
Za kore:
- 245 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 300 ml mleka
- 4 belanca
- 300 g šećera
- 2 kašičice naribane limunove korice
- 110 g putera
- ½ kašičice ekstrakta limuna
Krema od limuna
- 200g šećera
- 4 belanca
- 340 g putera
- 60 ml sveže ceđenog soka limuna
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Još
- džem od malina
- 1 ½ šolja kokosovog brašna
Uključite rernu da se greje na 170C, a dva okrugla kalupa promera 22 cm namastite i dno obložite papirom za pečenje.
U srednje velikoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi izmešajte belanca i mleko pa ostavite sa strane.
U trećoj posudi izmešajte šećer i limunovu kociru i sve lepo sjedinite, dodajte puter i mutite mikserom dok ne postane penasto, 4-5 minuta pa dodajte i ekstrakt.
Nakon toga u puter naizmenično sipajte brašno i smesu belanaca i mleka počevši sa brašnom dok se sve ne sjedini i pretvori u glatko testo.
Podelite testo na dva jednaka dela i sipajte u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta. Kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade na žici za hlađenje.
Za kremu mikserom mutite belanca i šećer iznad pare, konstantno mešajući dok smesa ne postane topla na dodir, a šećer se u potpunosti ne otopi. Sklonite belance sa pare i mutite mikserom dok ne dobijete glatku meringu.
Meringu prespite u hladnu posudu pa sa čistim metlicama lagano mutite dok se ne ohladi. Kad su se belanca ohladila dodajte puter (malo po malo) i nastavite miksati 6-10 minuta da se sve lepo sjedini.
U početku će vam smesa izgledati grudvasto, ali ne brinite, samo nastavite mutiti. Kad je krema postala glatka dodajte limunov sok, malo po malo, a na samom kraju umešajte i vanila ekstrakt.
Spremni ste za slaganje torte!
Svaku koru presecite na dva dela horizontalno i jednu koru stavite na tanjir za posluživanje. Koru premažite džemom od maline u tankom sloju, a preko džema stavite sloj kreme od limuna. Kremu ćete preko džema lakše naneti ako je stavite u vrećicu za ukrašavanje. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
Na samom kraju celu tortu premažite kremom od limuna, a vrh i stranice torte bogato pospite kokosovim brašnom.
Read more at http://lifepressmagazin.com/