Sastojci
Tijesto
600gr. brašna
1 čaša (200gr) pavlake
2 dl toplog mlijeka
1dl toplog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 kocka germe (ili 1 paketić kvasca)
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 žumance za premazivanje
Nadjev
2-3 listića sira za tost (ementaler, edamer) ili sira za mazanje (zdenka, megle)
nekoliko viršli presječenih po pola, pa uzduž (na četvrtine)
3-4 kašike eurokrema
Priprema
1.
U dubljoj čaši sa malo toplog mlijeka i kašikom šećera razmutiti kocku germe.
2.
Izvagati brašno, dodati so, prašak za pecivo, pavlaku, ulje i nadošlu germu iz čaše, zatim toplo mlijeko da poveže sve i umijesite tijesto, dok ne počne odvajati od zidova posude.
3.
Tijesto odmah podijeliti na 4 loptice.
Svaku razvaljati, rezati na 8 dijelova i filovati.
Komadić sira i četvrtinu viršle pa urolati.
Ili kašičicu eurokrema pa urolati.
4.
Zatim premazati umućenim žumancetom, sa malo soli.
Po želji posuti susamom.
5.
Odmah staviti u toplu peć, i peći 10ak minuta dok lijepo porumene.
Ovo je recept sa čašice od pavlake. Uvijek uspijeva. Svi ih vole. Od ove količine ja dobijem 32 kiflice koje stanu u veliki pleh od peći.
Izvor: coolinarika.com