Open top menu
ponedjeljak, 8. rujna 2014.

Još jedan odličan recept za kolač sa višnjama... Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše bake ...


Sastojci



     5 jaja
     1,5 čaša šećera
     1 čaša jogurta
     1 čaša ulja
     2 čaše brašna


     1/2 kesice praška za pecivo
     400 - 500 gr višanja
     malo prah šećera za posipanje kolača
      čaša = 2 dl



Priprema

1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
4


Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.

Izvor: coolinarika.com

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian