Open top menu
petak, 31. siječnja 2014.



Ideju za ovaj recept dobila sam jer nisam više željela da bacam kore za pitu. Od svake pite mi ostane nekoliko „listova“ i odlučila sam da ih „pogužvam“ u kalupe za mafine.
Jedno veliko pakovanje kora za pitu je meni i mužu previše, a manje premalo i tako mi često ostane kora viška. Svekrva me naučila da pravim gužvaru. Odlučila sam da je isprobam na ovaj način. Uh, kako je to bio dobar potez. Gužvarice-pituljice su ispale savršeno.
Sastojci:
pita gužvara
Kore za pitu (meni je za 12 kalupa bilo dovoljno 6 kora)

200 gr sira
2 jaja
3 kašike griza

1-2 šolje mlijeka
1 mala pavlaka
So
Nauljite kalupe za mafine. U svaki stavite po komadić kore, ali da vrhovi vire iz kalupa, pa da sa njima možete pokriti smjesu. Pomiješajte sir, 1 jaje, griz i mlijeko, kidajte komadiće kore i uvaljajte svaki u smjesu, pa ih stavljajte u kalupe (po dva- tri komadića u svaki kalup). Kada napunite sve kalupe, smjesu pokrijte sa komadićima kore i stavite da se pitice peku u rerni na 200-220C. Kada porumene, nakon 10-tak minuta, prelijte svaku sa 1 ili 2 kašike smjese, koju ste napravili od 1 jajeta i pavlake. Isključite rernu i ostavite pitice još minut-dva. Služite tople.




Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian