Open top menu
subota, 8. veljače 2014.



Sastojci:

  Za kolač: 
  •  8 jaja
  •  8 kašika šećera
  •  100 gr suhog grožđa
  •  2 kašike prezli
  •  200 gr mljevenih oraha
  •   korice narandže (skuvane, ohlađene)
  Za sirup: 
  •  kora od 2 narandže (skuhana, isjeckana)
  •  200 gr šećera
  •   voda
  •   malo ruma
  •  3 dl slatke pavlake (ulupane, za ukrašavanje)
  •   malo kockica narandžine kore 
Priprema:

  1. Za ovaj kolač prvo treba pripremiti korice narandže. Dobro oprati 2 narandže, oljuštiti ih i koru isjeckati na kockice. Staviti da se kuha, kad provri kuhati još par minuta. Baciti ovu vodu, naliti čistu, i opet uraditi isto. Potrebno je 2 - 3 puta promjeniti vodu. Posljednju vodu izmjeriti, pa u šerpicu dodati toliko vode da u njoj bude 6 dl , dodati 200 gr  šećera i skuhati. To će biti sirup za prelivanje kolača. Po želji, u sirup se, kad se malo prohladi, može dodati malo ruma i sveže iscjeđenog soka od jedne narandže.
  2. Sad pripremiti tjesto za kolač: bjelanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, prezle, orahe, skuhane kockice narandžine kore i suvo grožđe. Staviti da se peče u prethodno ugrijanu rernu na oko 200 stepeni, ali odmah smanjiti na 180 st. Kolač je gotov kada ivice tjesta počnu da se odvajaju od tepsije.
  3. Kolač malo prohladiti, pa ga preliti toplim sirupom, i ostaviti da se potpuno ohladi.
    Ohlađen kolač premazati ulupanom slatkom pavlakom.

    Uživajte !!


Izvor- www.recepti-kolaci-torte.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian