Open top menu
subota, 8. veljače 2014.



Sastojci

  •  300gr. margarina
  •  300gr secera
  •  2 van.secer
  •  6 jaja
  •  300gr brasna po receptu(ja sam stavila 200gr.brasna i 100gr.gustina)
  •  1 pr.za pecivo
  •  1 1/2kasikica cimeta
  •  1 kasika nes kafe
  •  100gr cokolade
  •  sok od 1 narandze

Za fil

  •  500gr jagoda(odvojite 4-5 kom.za ukras)
  •  100gr cokolade
  •  50ml vrhnja za slag

Čokoladna glazura

  •  200gr cokolade
  •  100ml vrhnja za slag
  •   par jagoda za ukras 
Priprema: 

  1. Pijenasto umiksajte omeksali margarin sa obe vrste secera,pa dodajite jedno po jedno jaje dok ne dobijete finu kremu.Onda nastavite mijesati sa zicom pa dodajite brasno sa gustinom i pr. za pecivo.Na kraju dodajte cimet,sok od narandze i sve izmjesajte.Kalup za kuglof namazite maslacem pa pola smjese istresite,a u drugu polovinu dodajte nes kafu i izdrobljenu cokoladu za krupnije komade,izmjesate,pa dodate preko prve smjese i lagano prosarate nozem ili viljuskom.
  2. Zagrijete rernu na 180°C pa pecete kuglof, u toku pecenja mozete ga prekriti sa folijom da ne izgori po vrhu.kad je pecen ostavite ga sa strane da se ohladi.Ohladen izvadite iz kalupa pa ga presjecete vodoravno da dobijete dvije kore.
  3. Jagode ocistite i isjecete na tanke listice.Cokoladu otopite na pari sa vrhnjem,pa prelijete jagode.
  4. Na prvu koru stavite jagode,rasporedite ih,pa prekrijete drugom korom.Lagano stisnete koru da se sve spoji,pripremite coko.glazuru pa prelijete kuglof i ukrasite ga jagodama.

Posluživanje

Sluzite ohladeno.Kuglof je odlican i bez jagoda i cokolade(mirisan i socan..)pa mozete probati i  bez dodataka.Po orginalnom receptu u tijesto umjesto soka od narandze ide pola case crnog vina,pa ko voli neka proba.Mozete isto tako dodavati grozdice,orahe kokos..


Izvor- www.recepti-kolaci-torte.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian