Open top menu
subota, 22. veljače 2014.





TIJESTO

230 g meda
60 ml vode
110 g šećera
1 vrećica bourbon vanilin šećera
1 limun
1 naranča
270 g glatkog brašna
½ vrećice sode bikarbone
2 jaja
340 g raženog brašna
½ vrećice začina za medenjake
prstohvat karanfilića u prahu
prstohvat kardamona
prstohvat mljevenog muškatnog orašćića
prstohvat samljevenog đumbira
½ žličice anisa
½ žličice komorača
½ žličice korijandera

GLAZURA
50 g šećera
10 g vode

UKRAŠAVANJE
60 g šećera u prahu
1 bjelanjak
prstohvat soli
2 kapi limunovog soka
malo gotove čokoladne glazure
boje za kekse po želji
malo decor mrvica i perlica
Recept za medenjake

Tijesto za medenjake

Vodu, šećer, vanilin šećer, med, nasjeckanu koru od limuna i nasjeckanu koru od naranče stavite u posudu pa na vatri prokuhajte cijelo vrijeme miješajući. Maknite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu smjesu dodavajte sve preostale sastojke za tijesto od medenjaka pa ih dobro izmješajte električnim mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite glatko tijesto preko noći da odstoji.
Tijesto izvadite iz posude na pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga kratko promijesite. Valjkom za tijesto razvucite tijesto na debljinu od oko ½ cm.
Prigodnim kalupima isjecite željene oblike tijesta pa ih poslažite na pek papirom obložen lim za pečenje.
Pečenje

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnini na 170° C oko 15 minuta.
Ispečene medenjake ostavite da se ohlade na rešetki.
Priprema glazure

Vodu i šećer pomiješajte i stavite da se kuhaju. Kada voda provri pustite da se kuha još 90 sekundi uz neprestano miješanje.
Trećinu medenjaka, dok su još topli, premažite glazurom i pospite mrvicama ili perlicama pa ih ostavite da se potpuno ohlade.
Ukrašavanje medenjaka

Pomiješajte šećer u prahu, bjelanjke, sol i sok od limuna i miješajte električnim mikserom sa nastavcima za mućenje sve dok ne dobijete gustu, tečnu glazuru.
Glazuru obojite po želji koristeći jestive boje za kolače pa njome ukrasite drugu trećinu medenjaka. Na ukrašavajuću glazuru zalijepite mrvice ili perlice, po želji.
Čokoladnu glazuru pripremite prema uputama sa stražnje strane vrećice pa njome premažite preostalu, zadnju, trećinu medenjaka.


Kolaci.eu
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian