TIJESTO
230 g meda
60 ml vode
110 g šećera
1 vrećica bourbon vanilin
šećera
1 limun
1 naranča
270 g glatkog brašna
½ vrećice sode bikarbone
2 jaja
340 g raženog brašna
½ vrećice začina za
medenjake
prstohvat karanfilića u
prahu
prstohvat kardamona
prstohvat mljevenog
muškatnog orašćića
prstohvat samljevenog
đumbira
½ žličice anisa
½ žličice komorača
½ žličice korijandera
GLAZURA
50 g šećera
10 g vode
UKRAŠAVANJE
60 g šećera u prahu
1 bjelanjak
prstohvat soli
2 kapi limunovog soka
malo gotove čokoladne
glazure
boje za kekse po želji
malo decor mrvica i
perlica
Recept za medenjake
Tijesto za medenjake
Vodu, šećer, vanilin
šećer, med, nasjeckanu koru od limuna i nasjeckanu koru od naranče stavite u
posudu pa na vatri prokuhajte cijelo vrijeme miješajući. Maknite sa vatre i
ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu smjesu
dodavajte sve preostale sastojke za tijesto od medenjaka pa ih dobro izmješajte
električnim mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite glatko tijesto
preko noći da odstoji.
Tijesto izvadite iz posude
na pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga kratko promijesite. Valjkom za
tijesto razvucite tijesto na debljinu od oko ½ cm.
Prigodnim kalupima
isjecite željene oblike tijesta pa ih poslažite na pek papirom obložen lim za
pečenje.
Pečenje
Pecite u prethodno
zagrijanoj pećnini na 170° C oko 15 minuta.
Ispečene medenjake
ostavite da se ohlade na rešetki.
Priprema glazure
Vodu i šećer pomiješajte i
stavite da se kuhaju. Kada voda provri pustite da se kuha još 90 sekundi uz
neprestano miješanje.
Trećinu medenjaka, dok su
još topli, premažite glazurom i pospite mrvicama ili perlicama pa ih ostavite
da se potpuno ohlade.
Ukrašavanje medenjaka
Pomiješajte šećer u prahu,
bjelanjke, sol i sok od limuna i miješajte električnim mikserom sa nastavcima
za mućenje sve dok ne dobijete gustu, tečnu glazuru.
Glazuru obojite po želji
koristeći jestive boje za kolače pa njome ukrasite drugu trećinu medenjaka. Na
ukrašavajuću glazuru zalijepite mrvice ili perlice, po želji.
Čokoladnu glazuru
pripremite prema uputama sa stražnje strane vrećice pa njome premažite
preostalu, zadnju, trećinu medenjaka.
Kolaci.eu