Svaki dan razmišljate šta ćete da kuhate i već vam ponestaje ideja?
Možda ćete odlučiti da spremite krompir, pa vam zato ovdje nudimo
čak devet načina kako ga pripremiti. Krompir je gotovo nezamenljiva namirnica,
jer se slaže s mnogim jelima.
1.Kod ovakve pripreme je najvažnije da ima dovoljno mjesta u tepsiji jer inače neće moći1. Pečeni krompir
da se zapeče sa svih strana pa nećete dobiti onaj fini hrskavi ukus. Takođe pazite da
krompir bude iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.
2. Prženi krompir
Pržite li krompir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje.
Jedino je važno da koristite pravo ulje. Maslinovo ulje, na primjer, nije dobar izbor jer
se inače ne smije zagrijevati na visokim temperaturama za prženje.
Najbolje je da ga kuvate u kori, a da li je gotov, možete provjeriti viljuškom. Krompir
probijte do sredine da biste provjerili da li je kuvan. Vodu nemojte previše da zasolite
jer krompir odlično upija slanoću. Od kuvanog krompira uvijek na brzinu možete da
napravite krompir salatu.
4. Zapečeni krompir
Ovaj tip krompira je uvijek fin jer je kremast zbog dodatka maslaca i sira ili pavlake.
Krompir možete nasjeći na tanke kriške jer će biti sočniji ili ga cijelog sa korom zapeći u rerni.
5. Krofna krompir
Ko bi rekao da krompir može da izgleda kao krofna. Prave se od slatkog krompira,
koji se isiječe u obliku krofni, izbode viljuškom i kuva deset minuta u mikrotalasnoj
pećnici na najjačoj temperaturi.
6. Narendani krompir
Od narendanog krompira možete da pravite uštipke koji su idealni u ove zimske dane
– topli i hrskavi, a možete i da ga dodate u omlet.
7. Gulaš
Krompir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme jedino pripazite
da ga ne prekuvate jer će se raspadati.
8. Pomfrit
Ovo je mnogima najukusniji, ali i najnezdraviji oblik pripreme krompira. Ako sami
pripremate krompir, prije sječenja na štapiće neka odstoji pola sata u vodi da otpusti
višak skroba, pa ga zatim isjeckanog prosušite na krpi. Nakon prženja ga stavite
na papirnati ubrus da upije višak ulja.
9. Pire krompir
Pire krompir je lako napraviti, a postoji puno varijanti pripreme. Možete, na primjer,
prepržiti kolute luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršuna ili samo umiješati malo
mlijeka i maslaca.