Open top menu
četvrtak, 20. veljače 2014.

Svaki dan razmišljate šta ćete da kuhate i već vam ponestaje ideja? 
Možda ćete odlučiti da spremite krompir, pa vam zato ovdje nudimo 
čak devet načina kako ga pripremiti. Krompir je gotovo nezamenljiva namirnica, 
jer se slaže s mnogim jelima.

1.Kod ovakve pripreme je najvažnije da ima dovoljno mjesta u tepsiji jer inače neće moći1. Pečeni krompir 
 da se zapeče sa svih strana pa nećete dobiti onaj fini hrskavi ukus. Takođe pazite da
 krompir bude iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekao. 
2. Prženi krompir 
Pržite li krompir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje.
 Jedino je važno da koristite pravo ulje. Maslinovo ulje, na primjer, nije dobar izbor jer
 se inače ne smije zagrijevati na visokim temperaturama za prženje. 


Najbolje je da ga kuvate u kori, a da li je gotov, možete provjeriti viljuškom. Krompir 
probijte do sredine da biste provjerili da li je kuvan. Vodu nemojte previše da zasolite
 jer krompir odlično upija slanoću. Od kuvanog krompira uvijek na brzinu možete da
 napravite krompir salatu. 
4. Zapečeni krompir 
Ovaj tip krompira je uvijek fin jer je kremast zbog dodatka maslaca i sira ili pavlake.
 Krompir možete nasjeći na tanke kriške jer će biti sočniji ili ga cijelog sa korom zapeći u rerni. 
5. Krofna krompir 
Ko bi rekao da krompir može da izgleda kao krofna. Prave se od slatkog krompira,
 koji se isiječe u obliku krofni, izbode viljuškom i kuva deset minuta u mikrotalasnoj
 pećnici na najjačoj temperaturi.
6. Narendani krompir 
Od narendanog krompira možete da pravite uštipke koji su idealni u ove zimske dane
 – topli i hrskavi, a možete i da ga dodate u omlet. 
7. Gulaš 
Krompir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme jedino pripazite
 da ga ne prekuvate jer će se raspadati. 
8. Pomfrit 
Ovo je mnogima najukusniji, ali i najnezdraviji oblik pripreme krompira. Ako sami
 pripremate krompir, prije sječenja na štapiće neka odstoji pola sata u vodi da otpusti
 višak skroba, pa ga zatim isjeckanog prosušite na krpi. Nakon prženja ga stavite 
na papirnati ubrus da upije višak ulja. 
9. Pire krompir 
Pire krompir je lako napraviti, a postoji puno varijanti pripreme. Možete, na primjer, 
prepržiti kolute luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršuna ili samo umiješati malo 
mlijeka i maslaca.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian